Nagyon intenzív volt az Emlékpont 2012-es éve – mondta Blazovich Péter az intézmény igazgatója. Egy másfél évig tartott kutatást befejeztek, az 1958-61 közötti téeszesítés folyamatát feltáró kutatás kapcsán egy nemzetközi konferenciát is szerveztek. Az Emlékpont történészei az idén is egy kényes kérdést fognak boncolgatni. Az ’50-es, ’60-as évek börtönéletét feltáró tudományos munkát majd egy kiállítás is fogja követni, amely az igazgató szerint „nagy durranás” lesz.

Az Emlékpont évek óta szoros kapcsolatot ápol a vásárhelyi oktatási intézmények mellett a Szegedi Tudományegyetemmel és a szintén szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziummal. A múzeum Szabadegyetemén a szegedi egyetem professzorai tartanak vásárhelyen érdekes és izgalmas előadásokat. A piarista gimnáziumba pedig az Emlékpont vitt egy installációt, így a kiállítás Szegeden is elérhető lett. A múzeumpedagógiai tevékenység fontos, és az aktuális kiállításokkal kapcsolatban változatos is.

A Tornyai János Múzeum szintén igen intenzív évet tudhat maga mögött. Az elmúlt évben két új szárnyat építettek az intézményhez, ami miatt a 150 ezer tárgyból álló gyűjteményt több alkalommal kellett költöztetni. Kialakítottak egy látványraktárt is. Elek András elmondta, az idei év is izgalmasnak ígérkezik, június közepén a Múzeumok Éjszakáján nagyszabású rendezvénnyel várják az érdeklődőket, valamint az Őszi Tárlatot idén 60. alkalommal rendezik meg.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából több kiállítást nyitottak meg városszerte. Jubileumi kiállítást rendeznek a 75 éves Hézső Ferenc festőművész 1960-70-es évekbeli munkásságát bemutató művekből az Emlékpontban. A tárlatot január 26-án, szombaton 11 órakor nyitják meg. Január 27-én, vasárnap, 12 órakor Hazatérés címmel a 110 éve született Hamza D. Ákos kiállítását láthatják. Szintén január 27-én, vasárnap 16 órától az Emlékpont Holokauszt Múzeum-Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezett kiállítás megnyitóját tartják, Hódmezővásárhelyen, a Zsinagóga előcsarnokában.

Kodácz Csengele