Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A  kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészről, Hódmezővásárhely szülöttéről és díszpolgáráról elnevezett – az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett – elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy, és egy csoport kapja meg.

A nettó 500 ezer forint pénzbeli juttatással járó díj olyan személyeknek, vagy csoportoknak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak – vagy életükben nyújtottak –, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykednek – vagy életükben tevékenykedtek –, az ő munkáját folytatják.

Idén Jordán Tamás színművésznek és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarának ítélték a díjat, melyet kedden délelőtt vettek át az Önkormányzat dísztermében.

Himnusszal vette kezdetét a díszközgyűlés a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola kamarakórusának közreműködésével, majd Almási István polgármester köszöntötte a megjelenteket. A több előadással tarkított díszközgyűlésen az elismerést B. Élthes Eszter, a hódmezővásárhelyi születésű, 2004-ben elhunyt színész özvegye és Almási István polgármester adták át.

Jordán Tamás szakmai pályafutása csúcsának tekinti a Bessenyei-díjat, aki már tanulmányai során kapcsolatba került a színházzal, majd 1972-től teljesen elkötelezte magát. Számos szakmai szervezetben töltött be vezető tisztséget. Munkásságát többek között Jászai- és Kossuth-díjjal is elismerték.

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 2001-ben alapított, jelenleg 24 fős hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara fennállása óta aktívan részt vesz a város kulturális és művészeti életében, ünnepségein. Az együttes számos katonazenekari-fesztiválon lépett fel, itthon és külföldön egyaránt. Az évi 150 katonai feladat mellett a zenekar már több alkalommal adott komolyzenei koncertet. A Kovács István őrnagy irányította együttes a szolgálati repertoáron kívül törekszik, a magyar fúvószenei irodalom, a nemzeti hagyományok népszerűsítésére is.