– Hódmezővásárhelyen a Magyar Kultúra Napja elválaszthatatlan Bessenyei Ferenc emlékétől, aki életpályája során a kultúra hétköznapi szerepére igyekezett felhívni a figyelmet. Kölcsey teoretikus munkásságához kapcsolódnak Bessenyei szavai, amikor úgy fogalmaz: „A színháznak mindig úgy kellene állnia, mint a bajba jutott hajón a kapitánynak, hogy a bajbajutottak tudjanak honnan erőt meríteni. A színháznak minden időben és minden helyzetben kutya kötelessége tudni, hogy mi az emberszabású élet.” – mondta Almási István megnyitó beszédében. A polgármester szerint Bessenyei és Kölcsey életművét nem más köti össze, mint a magyar kultúra iránti elhivatottság és áldozatkészség. Hódmezővásárhely képviselőtestülete ezt a hagyományt követte, amikor 2008-ban megalapította, és a színészóriásról nevezte el azt a díjat, amely az amatőr és a hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, néptánc, vers és prózamondás kategóriákban az ország művészeti életében nyújtott kimagaslók, példamutatók teljesítményét ismeri el.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálaesten jelen volt Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter, aki megjegyezte, különös ünnep van, hiszen ötödik éve hogy a Bessenyei-díjat kiosztják. Megköszönte a díj-alapítását, és hogy az újjáépített művelődési központ Bessenyei Ferenc nevét vette fel. Mint mondta, örömmel tapasztalja, hogy értékes produkciók szerepelnek a kulturális intézmény műsorán.

A műsort a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar nyitotta, akik ezen a napon vehették át a Bessenyei-díjat. A Kovács István őrnagy vezényletével játszó katonazenekar előadásában többek között Erkel Ünnepi zenéje, Pazeller Jakab Kossuth-indulója, és ráadásként egy Kálmán Imre operett egyveleg hangzott el.

Rövid technikai szünetet követően a Bessenyei-díjjal tavaly elismert Fandante Kamarakórus állt színpadra. Az összeállításban egyebek mellett Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és a vásárhelyi Steiner Béla szerzeményei szerepeltek.

A gálaest utolsó fellépői 2010-ben vehették át a művészeti díjat. A Kankalin Néptáncegyüttes különböző tájegységek táncait mutatta be produkciójában.

Kokovai Péter