A szervezet MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint elfogadható, hogy néhány árucikkel bővüljön a létrejövő dohányboltok kínálata, ugyanakkor szélesebb körű termékkörbővítés nem indokolt, helyette a dohánytermékek fogyasztói árképzésének állami szabályozását javasolják.
Számításuk szerint jelenleg rendkívül nyomott, 4-5 százalék a dohánytermékek árrése, ami mellett a dohányeladás a kereskedők számára veszteséges.
Az OKSZ úgy véli, a jelenlegi jövedelmezőségi viszonyok veszélyeztethetik az új dohányboltok eredményességét. Az 500 milliárdos dohánypiacból kiindulva az összes szereplő – gyártó, nagykereskedő, kiskereskedő – költségekre, működésre fordítható szabad bevétele – az adótartalmat nem számítva – 120 milliárd forint. Az 5 százalékos árrés mellett így a kereskedők összesen 20 milliárd forint közeli összegből gazdálkodhatnak, ami a dohány kiskereskedőknek veszteséget jelent.
A szövetség számítása szerint a jövőben a jelenlegi közel 60 ezer árusítóhely száma tizedére csökken, emiatt a szállítási és a nagykereskedelmi költségek sokkal kisebbek lesznek, az árusítóhelyi reklám tilalma mérsékli a gyártók forgalmazási költségeit. Ezeket át lehetne csoportosítani a kiskereskedők javára, ami legfeljebb 25 milliárd forintra emelheti a dohányboltok működési költségeire fordítható árréstömeget.
Ebből kiindulva, a júliusban induló új rendszerben 6 ezer üzlettel számolva, egy-egy bolt átlagosan havi közel 350 ezer forint árrésre tehet majd szert, amiből a költségeit fedeznie kellene.
Az OKSZ álláspontja szerint a dohány-kiskereskedelem gazdaságossá tételéhez meg kell változtatni a jelenlegi árképzés rendjét, annak érdekében, hogy a kiskereskedelmi árrés a dohányboltok önálló működését lehetővé tévő szintre növekedjen.
A dohány-kiskereskedelem hozzávetőleg 10 százalék árrést igényelne, ami segítené a törvényben meghatározott foglalkoztatási célt. Ez hozzávetőleg 20 milliárd forint többletjövedelem bevonását jelentené, ami a dohánypiac jelenlegi bevételeinek 4 százaléka, és a fogyasztói ár és az árrés újraszabályozásával előteremthető lenne – írja közleményében az OKSZ.

 

Forrás: MTI