2013. január 1-jén a közigazgatás nagy átalakításának részeként lépett életbe a járási rendszer, amely alapján Csongrád megyében 7 járás kezdte meg működését. Ezek közül az egyik a makói. A Makói Járási Hivatalban Makón kívül Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy, Magyarcsanád, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák és Pitvaros lakosai intézhetik azon ügyeiket, amelyeket csak helyben lehet elintézni. Vannak ugyanis olyan ügykörök, amelyekben lakcímtől függetlenül az ország bármely járási hivatalában el lehet járni.

A szociális ügyek intézésével kapcsolatban sok esetben még a Polgármesteri Hivatalba kell menni. Négy fontos ügyet azonban a Járási Hivatalban tudnak elintézni januártól. Ezek a közgyógy ellátással kapcsolatban az alanyi és a normatív jogon járó ellátás, az ápolási díj, az időskorúak járadéka, valamint az egészségügyi ellátásra való jogosultság megállapítása. Nagy segítség hogy, Apátfalván, Csanádpalotán, Földeákon, Maroslelén, Kiszomboron és Pitvaroson is dolgoznak ügysegédek. Ők fogadóórákat és előadásokat is tartanak, valamint a szociális ügyekben helyben is tudnak intézkedni.

A Makói Járási Hivatal Makón, a Holossy Kornélia utca 2/A. szám alatt található. Jelenleg vannak még olyan szakigazgatási szervek, mind például a földhivatal, amelyek a korábbi helyeken lesznek megtalálhatóak. Ez nem végleges, hiszen még ebben az évben szeretnék elérni azt, hogy minden egy helyen legyen. Telefonon is lehet az ügymenetekről érdeklődni, a 62/561-696-os telefonszámon.

Kodácz Csengele