EnterHód Vásárhelyi KS – Tiszaújváros 80-63 (16-15, 18-17, 18-15, 28-16)
————————————————————————————————-
NB I/B-s férfi kosárlabda mérkőzés
Hódtói Sportcsarnok, 350 néző – vezette: Bogárdi, Mester, Földi
Kosársuli: Vejinovics -, Czibere 13/3, VAS 16/6, NYILAS 27/15, MARINKOVIC 12,
csere – SZILÁGYI 7, Utasi -, Mócsai 2, Schéda 3


A bemelegítés, majd a bemutatás egyértelművé tette a lassan gyülekező nézők előtt, hogy új játékossal erősített a Kosársuli. A mindössze 20 éves szerb center, Marko Marinkovic fejlődése érdekében igazolt az NB II-as Békésből Vásárhelyre. Szerdán már játszott a tavalyi magyar bajnok Kecskemét elleni u23-as meccsen, és az ott nyújtott játéka (23 dobott pont és 12 lepattanó) bíztató volt a pénteki felnőtt meccsre.
Az első negyed még nem az újoncról szólt, hanem a csapatvédekezésről és Nyilas Istvánról. A kiváló szegedi/vásárhelyi játékos épphogy csak beesett a meccs kezdésére (18 óráig a Szedeák u18-as csapatának tartott edzést), alig tudott egy kicsit bemelegíteni. Ennek ellenére az első negyed  16 vásárhelyi pontjából egymaga 14-et dobott!!!

A második tízpercben már Marinkovic is beszállt a pontszerzésbe és a lepattanók gyűjtésébe. A hazai csapat ugyan az első perctől kezdve vezetett, de nem tudott megnyugtató előnyt szerezni. Szilágyi remekül irányított, Nyilas mellett Czibere is betalált, de csak egy kosár előnnyel zárult az első félidő (34-32) A tiszaújvárosiak pontjaik csaknem felét büntetőkből dobták – ami nagyon nem tetszett a közönségnek. Ráadásul szerencséjük is volt, hiszen két triplát dobtak a támadóidő lejártának pillanatában, egyet meg a félpályáról.
A szünet után agresszívebb védekezésre váltott a Vásárhely. Mócsai leradírozta az első félidőben remeklő Pöstyénit, a palánk alatt meg Nyilasék sapkázták le az odatévedő tiszaújvárosiakat. 42-34 lett az állás, de két vendégtriplával 44-42-re csökkent az előny. Szerencsére Nyilas is bevágott két újabb trojkát, amivel a harmadik negyed 52-47-tel zárult.

Az utolsó negyed eleje kiegyenlített volt (57-52) – de utána beindult a henger. A mérkőzésen jóval többet cserélő hazaiak felőrölték a vendégeket, akik 4 perc alatt mindössze 2 pontot dobtak. Elképesztő védekezést nyújtott a Kosársuli, támadásban pedig Vas Péter egyedül betermelt 10 pontot. A 37. percre eldőlt a mérkőzés, 71-54 állt a táblán. A Tiszaújváros azonban nem adta fel – kihasználva a hazaiak hibáit 10 pontra csökkentette hátrányát (71-61).
A végjáték már érdektelen volt, ugyanis a vendégek képtelenek voltak kosarat szerezni – a vásárhelyiek viszont szép nyugodtan bedobták a büntetőket. A 80-63-as végeredmény a sokáig szoros parti ellenére reális volt. Ezzel a győzelemmel a Kosársuli utolérte (sőt az egymás elleni jobb eredménnyel), sőt meg is előzte riválisát.

dr. Elek András edző: “Ismét nagyon jól védekeztünk, különösen a palánk alatt voltunk jók. Támadásban Nyilas Pista fantasztikusat alakított, de a többiek is dícséretet érdemelnek. A nézők végre boldogan mentek haza – és nekünk ez a legfontosabb.”
Forrás: dr. Elek András