A Makói Járásbíróság tárgyalás mellőzésével eljárva, tavaly december 21-én kelt végzésével dr. S. Péter Endre elsőrendű, R. Tibor másodrendű, D. László harmadrendű és A. Attila negyedrendű vádlottakkal szemben – hivatalos személy által társtettességben elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt – személyenként 625 ezer forint pénzbüntetést, a helyi képviselő-testület további két tagjával szemben – hivatalos személy által társtettességben elkövetett közokirat-hamisítás bűntettéhez nyújtott bűnsegédi bűnrészesség miatt – személyenként 450 ezer forint pénzbüntetést szabott ki.
A bíróság megállapította, hogy az első rendű vádlott Pitvaros jegyzője, a másodrendű vádlott a község polgármestere, valamint a harmad- és negyedrendű vádlottak a községi képviselő-testület tagjai voltak 2011-ben. A vádlottak egymás tevékenységéről tudva, szándékegységben eljárva 2011. május 20. és 27. napja között Pitvaroson a polgármesteri hivatalban hivatali hatáskörükkel visszaélve olyan 2011. május 20. napi közgyűlési jegyzőkönyvet – közokiratot – írtak alá, mely közgyűlési ülésre ténylegesen nem került sor, így azon a vádlottak nem is lehettek jelen, továbbá a jegyzőkönyvbe foglalt 92/2011-100/2011. sorszámú határozatok tényleges meghozatalára sem kerülhetett sor.
Az ötöd- és hatodrendű vádlottak a közokirat hamisításhoz segítséget nyújtottak, a vádlottakra “szándékerősítőleg” hatottak, a közokirat hamisításba beleegyeztek.
A tárgyalás mellőzésével meghozott végzést az ügyész tudomásul vette, a vádlottak azonban tárgyalás tartása iránti kérelmet terjesztettek elő, így a végzés nem jogerős, a bíróság tárgyaláson fogja az ügyet elbírálni – tájékoztatta hírportálunkat dr. Cseh Attila, a Szegedi Törvényszék elnökhelyettese, sajtószóvivő.

 

Forrás: makohirado.hu