Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek szombat reggel azt mondta: Vas megyében a péntek este az úton rekedt járművekből 6 embert befogadóhelyeken helyeztek el arra az időre, amíg kiszabadítják a gépkocsijukat.
Kifejtette: a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a közútkezelő és a további együttműködő szervezetek több mint 3000 munkatársa mintegy 1500 technikai eszközzel segített a bajbajutottakon pénteken, a közúti baleseteknél, továbbá a kihűléstől, illetve a szén-monoxid-mérgezéstől 112 embert sikerült megmenteniük. Péntek éjfélig összesen 390 műszaki mentésben vettek részt. Ezek jelentős része közúti baleseteket, hóban elakadt járműveket jelentett a piros riasztás által érintett kistérségekben, valamint a dunántúli megyékben.
Hajdu Márton azt mondta, hogy a bejelentések száma az éjszakai órákban folyamatosan csökkent, de a tűzoltók helyenként jelenleg is dolgoznak elakadt járművek mentésén az ország nyugati részén.
A helyettes szóvivő kiemelte: az utak továbbra is latyakosak, csúszósak, több helyen a csapadék ráfagyott az útburkolatra, ezért továbbra is azt kérik, hogy mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a korábban elrendelt teherforgalmi korlátozások feloldása miatt várhatóan növekszik a forgalom, ezért a közlekedők lassú haladásra készüljenek fel.
A legfrissebb meteorológiai figyelmeztető előrejelzés szerint a Dunántúlon és az északkeleti megyékben továbbra is lehet még gyenge hófúvás, amely kisebb hótorlaszokat emelhet.

 

Forrás: MTI