Szent Vince vértanú, a szőlészek, borászok védőszentje ünnepén az ópusztaszeri skanzen szegedi tanyáján a termés megjóslásához lemetszett szőlővesszők épek és egészségesek voltak. Kalmár István mórahalmi hegybíró elmondta, hogy a hosszú őszön a tőkéken megerősödtek a vesszők, a rügyek a tél első felét jól viselték. Ha a tavalyi évvel ellentétben a február nem hoz fogcsikorgató fagyokat, ősszel bőséges szőlőtermés lehet. Mint mondta, a csemegeszőlők -15, a borszőlők rügyei -20 fok alatt károsodnak, tehát ha a február nem hoz ilyen hideget, akkor nem lesz baj.

A termésjóslást követően új borlovagot fogadott köreibe a Szent Vice Borrend. Sarró Mihály a furmányos kérdésekre adott válaszaival bizonyította a szőlészettel és a borászattal kapcsolatos felkészültségét. Az ünnepség a környékbeli gazdák borainak bemutatóval egybekötött kóstolásával zárult a Rotundában,ahol a bor mellé zsíros kenyér volt az étek. Az útviszonyok sajnos több borrendet távol tartottak a rendezvénytől, de ezzel együtt is sikeresnek ítélte azt Kertész Péter, az emlékpark ügyvezetője.

Egyes források szerint a spanyol származású Szent Vincét Szent Valerius, Zaragoza püspöke oktatta a szent és a profán tudományokban. Amikor Diocletianus császár alatt kitört a keresztényüldözés, a kegyetlen helytartó bilincsbe verte a mestert és tanítványát, majd Valenciába vezette őket, ahol mindketten vértanúságot szenvedtek. Szent Vincétől megtagadták a temetést, testét kidobták a szántóföldre, hogy kutyák és madarak falják föl, de egy nagy holló megvédte a holtat. Később zsákba varrták földi maradványait, és a tengerbe vetették. Azonban a tenger hullámai többször is a partra sodorták a szentet, ahol egy keresztény megtalálta és illően eltemette.

A néphagyomány szerint Vince napján tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a mondás, vagyis, ha enyhe az idő és olvad a hó ezen a napon, akkor jó termésre számítanak.

Molnár Attila