December elején szintén sajtótájékoztatón jelentettem be: a kormány kedvező az önkormányzatokat támogató politikájának és a város gazdálkodásának köszönhetően nem emelkednek Vásárhelyen az adók, de azon közszolgáltatások díjai sem, melyek az önkormányzati tulajdonban állnak – kezdte a sajtótájékoztatót a polgármester, aki hozzátette: nem emelkedett tehát a víz, a csatorna, valamint a táv hő díja sem.

A kormány 10 százalékkal csökkentette a lakossági villamos és a gázenergia díjait. Már akkor is szóltam, hogy a törvény még lehetőséget ad, Vásárhely hulladékszállítását végző, ASA Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft-nek, hogy 4,2 százalékos díjemelésről döntsön. Ugyanakkor azt is elmondtam, hogy a város azt az álláspontot képviseli, hogy ne legyen emelés – számolt be a polgármester.

Ennek ellenére az ASA homlok egyenest mást csinált és olyan formában, ami teljesen megdöbbentett mindnyájunkat és az egész lakosságot. Megjelent egy hirdetés, valamint a postaládákba is be lett dobva ennek egyik változata, melyben az állt, hogy 4,2 százalékkal emeli a szállítási díjakat, továbbá olyan szolgáltatásokat is fizetőssé tesz, melyekért eddig nem kellett fizetni. Ilyen az építési törmelék lerakása és a zöldhulladék szállítása. (A zöldhulladékok szállítására öt darab zsák ára, több mint háromezer forintba kerül – szerk.)

Mindezt úgy tette az ASA, hogy erről az önkormányzattal semmilyen egyeztetést nem folytatott és mi is a hirdető újságból és a szórólapokból tudtuk meg, hogy mire készül a cég – folyatatta Almási.

A csütörtöki fórumról itt olvashatnak: http://promenad.hu/cikk/nagy-felhaborodas-a-zoldhulladek-szallitas-miatt-fotokkal-123349

Azt gondolom, hogy inkorrekt és tisztességtelen volt a Kft. magatartása, amit nem tudunk ennyiben hagyni. Az is világos, hogy erre azért került sor, mert a kormány a közelmúltban bejelentette, hogy a gáz és a villany ár csökkentés után a hulladékszállítás díjait is hasonló arányú mérséklés követi. Ez azt jelenti, hogy 10 százalékkal csökkenhet a hulladékszállítás díja is” – mondta Almási István.

Az ASA, az elmúlt évben több, mint 200 millió forintos nyereséggel zárt, de ennek ellenére emeli a díjakat és az ingyenes szolgáltatások fizetéssé tételével tovább akarja terhelni a vásárhelyieket. Az Kft. hozzáállása és magatartása inkorrekt és elfogadhatatlan. Vizsgáljuk és keressük a jogi és egyéb lehetőségeket a helyzet megoldására – zárta a polgármester.

Dr. Kovács Pál hozzátette: “magam sem kaptam tájékoztatást a díjakkal kapcsolatosan. Az idén lejár az Önkormányzat és az ASA szerződése 2013. december 31-én. Úgy gondoljuk, hogy szükséges az ASA-val való együttműködésünket újra értékelni és igyekszünk olyan érdekképviseletet elérni, amely Vásárhely számára jövőben is hasonlóan kedvező szolgáltatási lehetőségeket nyújt”.

Antal Sándor