Szegeden az elmúlt napokban több helyszínen programok sora idézte meg Pipás Pista rettegett és legendás alakját. A Szegedi Nemzeti Színház honlapján közzétették annak a tizenöt képregény-alkotónak a rajzát, akik 2012 novemberében a Somogyi-könyvtár által rendezett 4. Szegedi Képregényfesztiválon, a színház felkérésére a képregény műfajának eszközeivel alkották meg átokházi tanyavilág különös figuráját. A Somogyi-könyvtárban találkozhatott a könyvtár és színház iránt érdeklődő nagyérdemű a Pipás Pista című tanyawestern írójával, Pozsgai Zsolttal. Ugyancsak a könyvtárban vetítették a MTV Szegedi Stúdiójának archívumából Bubryák István válogatásában a „Pipás Pista és társai” címmel a szegedi tanyavilág gyilkos asszonyának dokumentumfilmjét, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel február 11-én (hétfő) 17 órától a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában megismételnek.

A Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár újabb közönségtalálkozóval kapcsolódik a Szeged környéki történet, mostanra már nagyon várt ősbemutatójához:

A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában 2013. január 22-én (kedden) 16.30 órai kezdettel, az alkotókkal: Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas vajdasági rendezővel, a Pipás Pistát alakító Szabó Gabi színművésznővel, valamint Borsos Beáta színművésznővel és Barnák László színművésszel találkozhatnak az ősbemutató előtt 3 nappal az érdeklődők. A beszélgetést a színház főrendezője, Bodolay Géza vezeti.

Kovács Frigyes színész-rendező, tanár, több délvidéki színház megalapítója először rendez Szegeden. Így vall erről a feladatról a Magyar Szó internetes oldalnak:

„Nagy megtiszteltetés, hogy épp engem kért fel a Szegedi Nemzeti Színház az ősbemutató színpadra állítására. Pipás Pista megfordult Kishomokon, Kispiacon, Királyhalmán, szabadkai kötődései is voltak, hiszem azt, részint ezért esett a választás egy vajdasági rendezőre.

Ezt a darabot nagyon sokféleképp el lehet játszani, mert még zene is van benne. A mi előadásunkban is megjelenik a zene: olyan erős indulatok dúlnak ezekben az emberekben, hogy időről időre dalra fakadnak, sokszor sírva, őrjöngve. Ezek nem betétdalok, hanem ahogy a cselekmény megy előre és egyre inkább fakadnak fel új érzelmi rétegek, új indulati impulzusok, akkor a sírva vigadó magyar lélek úgy tudja megemészteni ezeket az élethelyzeteket, ha énekel és táncol hozzá.”

A közönségtalálkozón való részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel vár a Szegedi Nemzeti Színház és a Somogyi-könyvtár.

 

Forrás:
Butty Péter
Szegedi Nemzeti Színház
Marketing és értékesítés