Csütörtökön délután 17 órától tartott fórumot Almási István polgármester és Lázár János, államtitkár a Csúcsi Olvasókörben. Elsőként a település első embere köszöntötte a megjelenteket, majd a közelmúlt eseményeiről számolt be, de említést tett a tervekről is.

Nagyon fontos volt a Jókai utca felújítása, amit szeretnének folytatni, hiszen a Szántó-Kovács János utcától még nincs kész. Ez a beruházás több mint 300 millió, mely a városnak egy forintjába sem került – mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy megnyerték a pályázatot a Kutasi út és a Jókai utca kereszteződésében a lámparendszer kiépítésére. A munkálatok tavasszal kezdődnek majd.

A város egyik legnagyobb beruházása a LED-es lámpa világítás elhelyezése volt. Ezzel lényegesen jobb a megvilágítás, ami mellett évi 40 millió forintot spórolnak meg. Továbbá felújították a Szent István Általános Iskola tornatermét is. Ide tartozik a Stadion felújítása is, ami a társasági adókedvezményből valósult meg.

A jövőre nézve a legfőbb cél az intézmények energia korszerűsítése – jelentette ki Almási István, aki elmondta, hogy a kerékpárút fejlesztése is tervbe van véve. Ehhez kötődik a tárolók kihelyezése. Az utóbbi időben 4000 tárolót helyeztek el a város, különböző részein.

A város rehabilitációja a Szabadság tér felújításával folytatódik, mely 880 millióból újul majd meg. Itt bérházak, parkok, játszóterek, óvoda és a piac csarnoka is megújul – mondta a polgármester, majd az Északi elkerülő útról is tájékoztatást adott, ami szintén állami beruházás lesz, 19 milliárdból valósul majd meg. A tervek már elkészültek, az engedélyeztetés folyamatban van, ha minden jól megy, akkor még az idén elkezdődnek a munkálatok.

Lázár János elsőként a január elsejétől felálló járási tankerületről számolt be, ami azt jelenti, hogy Hódmezővásárhely, Mindszent, Mártély és Székkutas iskolái egy oktatási egységet képeznek, melynek vezetője Tóthné Kecskeméti Katalin. Mindezek után bemutatta a járási hivatal vezetőjét, aki Makó András lett, persze őt már jól ismerik a helyiek.

Az államtitkár elmondta, hogy az utóbbi időben megpróbálták megfékezni az energia ár, emeléseket. 2002 és 2011 között 290 százalékos gáz ár emelés volt Magyarországon – jelentette ki – Lázár János, aki elmondta, hogy január elsejétől 10 százalékkal csökkent, de ez, véleménye szerint nem elég, még további kétszer 10 százalékos csökkentésre van szükség.

A beszámolók után jöhettek a kérdések. Tóth Béláné, de a többi megjelent szerint is felháborító, hogy az eddig ingyenesen elszállított zöldhulladékért most fizetni kell. Öt darab zsák több mint 3 ezer forint. Dr. Kovács Pál elmondta, hogy próbálnak olyan szerződést kötni a szolgáltatóval, amiben az áll, hogy továbbra is ingyenes legyen a szállítás.

Ecseki András a Szent István utca felújításáról érdeklődött, ugyanis az még nincs kész, de a buszmenetrend is szóba jött a fórumon. Erről szintén dr. Kovács Pál adott tájékoztatást. Elmondta: változás lesz a helyi járatok esetében, melyet várhatóan január 21-én vezetnek be. Lázár János szerint ezeket a változásokat minden háztartásba el kell juttatni.

Mindezek mellett a betegszállításra is panaszkodtak a helyiek, valamint a kórházra is érkeztek negatív visszajelzések a lakosságtól. Lázár egy kis türelmet kér a helyiektől, ugyanis nagy beruházások, fejlesztések zajlanak jelenleg az Erzsébet Kórházban, de megígérte, hogy meg fogja kérni dr. Kallai Árpád, igazgatót, hogy a problémák elkerülése érdekében tartson fórumokat.

A 17 órakor kezdődő fórum nagyon elhúzódott a Csúcsi Olvasókörben, de a Klauzál utcán, a Szabadság Olvasókörben is várták már a város vezetőit, ahová még nem érkeztek meg, addig dr. Havasi Katalin tartotta a frontot és próbált meg válaszolni a feltett kérdésekre. Elsőként természetesen a képviselőasszony is beszámolt a közelmúltról és a tervekről.

Miután megérkezett Almási István és Lázár János, őket sem hagyták pihenni a helyiek. Itt is felháborodást keltett a szemétszállítás, majd a várható intézkedésekről ismertették a Szabadság Olvasókörben megjelenteket is.

Szóba került a piac helyzete. Az egyik árus felvetette, hogy szombaton és vasárnap – úgy, mint a város többi részein ezeken a napokon – legyen ingyenes a parkolás, hiszen a díj miatt nagyon sokan nem állnak meg a piacon, amely nekik nagy veszteség. Lázár János a polgármesterre és a képviselőkre bízta a döntést. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy azt szeretné, ha a piacon minél több vásárhelyi kistermelő lenne. Ez most nem így van – érkezett a válasz a lakosoktól, mire Lázár János azzal az ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha a helyieknek nem kellene helypénzt fizetniük. Erről természetesen a közel jövőben majd tárgyalnak még.

Antal Sándor