A cafeteria rendszere a múlt évben alapvetően megváltozott, de a módosítások sora azonban az idén sem állt le. A legnagyobb átrendeződést az Erzsébet-utalvány keretének 60 százalékos emelése okozhatja. Az étkezési jegy utódja működik ugyanis leginkább készpénzként. A cafeteria elemek közül Erzsébet-utalványt 62 százalék, SZÉP-kártyát pedig 16 százalék kap – írja az azenpenzem.hu lakossági pénzügyi portál.

Tavaly az összes költés 20 százaléka a hosszú hétvégekre esett. A legnépszerűbb a vendéglátás „zseb” volt, a szabadidő kategóriát kevesen használták. A remények szerint ezen a helyzeten segíthet a bővítés. Mindenkinek jól meg kell azonban gondolnia, melyik lehetőséget választja, átcsoportosításra ugyanis később nincs lehetőség.

Tízből nyolc SZÉP-kártyát az OTP bocsátott ki, az ő tapasztalataik így jól tükrözik a piac egészét, ennek ellenére nem vállalkoztak arra, hogy megbecsüljék, hogyan alakulhat elemenként az idén a cafeteria piaca. Annyit azonban elmondtak a portálnak, hogy önkéntes nyugdíjpénztárt legfeljebb igen csekély arányban választhatnak majd a munkavállalók. Ennél és az egészségpénztáraknál is arra próbálnak ösztönözni mindenkit, hogy a cafeteria keret szűkössége miatt inkább egyéni befizetést (ezután 20 százalékos, de összesen maximum 130 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe) teljesítsenek.

Szakértők szerint a jövedelemtől függően egyre élesebb lehet a béren kívüli juttatásban részesülők között a különbség. Míg ugyanis sokaknak az is problémát jelenthet, hogy a korábbi keretük sem marad meg, akadhat olyan réteg, amely a SZÉP-kártyával wellness-üdülést tud fedezni, emellé pedig még egészségbiztosítást is kaphat. Utóbbit ugyanis adómentesen, ráadásul korlát nélkül fizethetik a cégek dolgozóik számára.

 

Forrás: hvg.hu