Egy vállalkozásnak, legyen az társas vagy egyéni, valamilyen kamarához tartozni kell. Abban az esetben, ha a fő tevékenység agrártevékenység, akkor az Agrárkamarai tagokká kell válni. Egyéni vállalkozások esetén meg kell nézni az összes tevékenységet, és ha valamelyik agrár, vagy agrár-jellegű, szintén az Agrárkamarához kell csatlakozni. Minden egyéb esetben a Kereskedelmi és Iparkamaránál kell regisztrálni, de fontos különbség, hogy itt nem válnak taggá. Az őstermelők egyértelműen az agrárkamara tagjai, de amennyiben egyéni vállalkozók is, és ez teljesen más tevékenységre terjed ki, akkor a Kereskedelmi és Iparkamarához tartoznak.

A törvény nem tesz különbséget a vállalkozók között, tehát aki másodállású vállalkozó, szintén kötelező regisztrálnia. Ha valaki szünetelteti a vállalkozást, arra az évre azonban nem kell a díjat kifizetni.

Az iparkamaránál a regisztrációs díj 5000 forint, melyet minden év március 31-ig kell megfizetni. Aki még nem tette, annak egy adatlapot is ki kell tölteni a regisztrációhoz, akár online módon. Akik tavaly nem tettek eleget a kötelezettségnek, mihamarabb pótolják, és juttassák el a kamarához – hívta fel a figyelmet dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna. A fizetési módokról, illetve a regisztrációról bővebben olvashatnak a www.csmkik.hu oldalon.

Törvényi kötelezettsége a kamarának, hogy szolgáltasson is, három olyan terület van, melyet a regisztráltaknak térítésmentesen kell biztosítani. Ilyen a tanácsadás hitellehetőségekről, forrásszerzésről, adó és pénzügyi kérdésekről. Tavaly több olyan rendezvényt is szerveztek, amely ingyenes, emellett hírlevelet is eljuttatnak a vállalkozásokhoz. Másik az üzleti partnerkeresés, amelyben egy országos egységes adatbázissal nyújtanak segítséget, de a pályázatokat és a közbeszerzéseket is figyelik országosan, amelynek hírlevelére fel lehet iratkozni.

Szegeden kívül Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Makón is van a kamarának ügyfélszolgálati irodája, ahol minden vállalkozónak állnak rendelkezésére különböző kérdésekkel, és próbálnak minél gyorsabban és hatékonyabban választ adni a felmerülő kérdésekre.

Sokan összekeverik a tagságot és a kötelező regisztrációt. A tagoknak azonban több szolgáltatást nyújt a kamara és nagyon sok közösségi rendezvényük is van. A regisztráció egy speciális eset, hiszen átmenet az önkéntes és a kötelező tagság között, mely most alakul ki, így a vállalkozások véleményét is várják, hogy milyen tartalommal töltsék meg a szolgáltatásokat.

Az elmúlt évben 33 ezer vállalkozásnak kellett volna regisztrálnia, ebből 23 ezren eleget is tettek kötelezettségüknek. Január első napjaiban 13 ezer olyan vállalkozást kerestek meg, akik nem regisztráltak. Ezek közül 4 ezer vállalkozás nem volt elérhető a megadott címen, így ez külön nyomozást igényel – mondta a titkár. Voltak olyan szünetelő vállalkozások, amelyek szintén megkapták a felszólítást, tőlük ezúton is elnézést kérnek, és törölni fogják a kötelezettséget.

Aki már regisztrált, de nem fizetett, a törvény alapján a tartozása köztartozásnak minősül, és sajnos néhány esetben az adóhatóságot értesíteni kell erről. Ez azért jelentős, mert ha nem is kerül behajtásra az összeg, a pályázatoknál és hitellehetőségeknél komoly problémát jelent, akár ki is zárhatják a vállalkozást a pályázatokból.

A regisztráció célja egyébként az, hogy pontosan tudni lehessen, hány vállalkozás is van a megyében, és ezek milyen tevékenységet folytatnak, valamint sikeresen kiszűrjék azokat akik ténylegesen nem működnek.

 

Kovács Péter