A Szegedi Tudományegyetem adjunktusa a II. világháborút övező tévhitekről beszélt, elsősorban a doni áttörés 70. évfordulójához kapcsolódva. – A 2. magyar királyi honvédség kollektív tragédiája, hogy míg 1918 után a frontkatonák megbecsült tagjai voltak a társadalomnak, 1945 után erre nem volt mód, a Horthy-korszak nevesített bűnbakjai lettek a katonák – fogalmazott dr. Pihurik Judit.

Az est előadója elmondta, a Don-kanyart megjárt honvédek csak szűk körben beszélhettek a történtekről, így az elmondottak nem épülhettek be a kollektív tudatba. A rendszerváltás előtti időszakban számos mítosz született többek között arról, hogy azért a parasztokat és a munkásokat vitték a frontra, hogy ezzel is gyengítsék a baloldalt, illetve olyan állítások is szárnyra kaptak, hogy elsősorban a nemzetiségeket vetették be a tűzvonalban.

Dr. Pihurik Judit szólt a 2. magyar hadsereg veszteségeire vonatkozóan forgalomban lévő nagyon magas számokról is. Kifejtette, a véres veszteség 1943 februárjában körülbelül 96 ezer fő volt. A történész megjegyezte, ha odafigyelnének a szakma eredményeire, nem történne meg, hogy a megyei napilapban az évforduló kapcsán az jelenik meg, hogy kétszázezren vesztek oda a Donnál.

A nagy érdeklődés övezte, „pótszékes” előadás házigazdája Vincze Gábor történész volt.

Kokovai Péter