Mocsai Lajos szövetségi kapitány alakulata – amely szombaton Egyiptomot, hétfőn pedig Ausztráliát győzte le – csak az első tíz percben tartotta a lépést a dobogóra is esélyesnek tartott riválisával. A sok hiba megbosszulta magát, a horvátok rengeteg indításgólt szereztek, és esélyt sem adtak a csak fellángolásokig jutó magyaroknak.

A londoni olimpián a horvátok kétszer, először a csoportban, majd a bronzmérkőzésen is nyertek a Mocsai-csapat ellen. Most két veretlen gárda találkozott, és egy újabb győzelem a jövő heti kieséses szakaszra biztosított volna kedvezőbb előjeleket.

A meccs első említésre méltó momentuma volt, hogy Alilovic kivédte klubtársa, a veszprémi Császár büntetőjét, majd az előbb megnyugodó horvátok 3-1-re elhúztak. Az egyenlítések rendre elmaradtak egy-egy rossz passz, lövés vagy a kapufa miatt. A rivális főleg az eladott labdákból élt.

Később 5-4-nél Császárt kiállították, pillanatok alatt 7-4 lett, amikor éppen negyedórája zajlott a csata, és egy újabb bekapott gól után nem maradhatott el az időkérés. Ettől nem lett hatékonyabb a játék, annyit sikerült elérni, hogy nem nőtt a különbség, mert Nagy László lassan magára talált.

A szünetben nem lassultak le a horvátok, továbbra is minden magyar hibát góllal büntettek, és a 33. percben már 19-11-re elléptek. Mocsai Lajos próbálta rendezni a sorokat, és öt perc után megtört a jég. A cserék jótékonyan hatottak, a 39. percben 21-16 volt az állás.

Felpörögtek a horvátok is, és negyedórával a vége előtt 25-17-re vezettek már, ráadásulKrivokapic is büntetőt rontott. Amikor végképp elúszott a pontszerzés reménye, a kapitány mindenkinek játéklehetőséget adott. A hajrában kétszámjegyű lett a különbség (29-19), és végül Szöllösinek sikerült faragni a jelentős hátrányból.

Szerdán szünnap következik, csütörtökön pedig a házigazda és a legutóbbi vb-n harmadik spanyol együttes lesz az ellenfél Madridban.

Férfi kézilabda világbajnoksá D csoport 3. forduló:

Horvátország – Magyarország 30-21 (15-11)
Horvátország: Alilovic, Ivic (kapusok), Bicanic 2, Cupic 8 (3), Duvnjak 6, Gojun 1, Horvat, Kopljar 6, Lackovic, Mandalinic, Musa, Sprem 1, Stepancic 2, Strlek 3, Vori 1, Vukovic.Szövetségi kapitány: Slavko Goluza.
Magyarország: Mikler, Tatai (kapusok), Ancsin, Császár 3, Harsányi 3 (1), Iváncsik G., Krivokapic 3 (3), Lékai, Mocsai T., Nagy K. 2, Nagy L. 4, Putics, Schuch, Szöllősi 5, Vadkerti, Zubai 1. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Hétméteres: 3/3, ill. 8/4.
Kiállítás: 4, ill. 4 perc.

Mocsai Lajos: “A horvátok agresszív, hatalmas védőfala hibázásra kényszerített bennünket. Sok volt az eladott labda, a rossz előkészítés, a lövés, és ez vezetett a vereséghez. A horvátok előttünk járnak.”

További eredmények:
Spanyolország – Ausztrália 51-11 (24-6)
Egyiptom – Algéria 24-24 (16-12)

Az állás:
1. Spanyolország 6 pont (107-49)
2. Horvátország 6 (97-54)
3. MAGYARORSZÁG 4
4. Egyiptom 1 (71-85)
5. Algéria 1 (58-82)
6. Ausztrália 0
A csoportból az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe.