Korom András-Makó

– A makói térségben is nagyon fontos a vízkérdés és a területhasználat szabályozása. Az Európai Unió pályázata, melyen a tájhasználat és vízgazdálkodást témakörének vizsgálatát idehaza a Corvinus Egyetem kutatja, arra keres választ, hogy milyen jogszabályi és közgazdasági hátteret kell biztosítani ahhoz, hogy az öntözés és a belvízelvezetés kérdése minden érintett számára megnyugtató módon oldódjon meg – mondta hírportálunknak Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat elnöke.
A társulat már több fórumot tartott ebben a kérdésbe, s azt tapasztalta, hogy az érintett gazdákat, a művelt terület nagyságától függetlenül nagy érdekli a téma.
– Közös megoldást kell keresnünk arra a helyzetre, hogy az aszály és a belvíz egyszerre jellemzi ugyanazt a földterületet, ebbe az irányba mozdul el egyébként az új közösségi agrárpolitika is. A kutatás végeredménye meghatározhatja a valamikori mezőgazdasági támogatási rendszert – tette hozzá a társulat elnöke.

Balla Iván: a kutatás a makói térséget érinti. A szerző felvétele

A megbeszélések egyébként jelenleg még csak elméleti, azaz a gazdák csak gondolatban cserélnek egymással földterületeket annak érdekében, hogy a majdani öntöző- illetve belvízelvezető csatornák a legkisebb aranykoronájú földeket érintsék. A gazdák megegyezési készsége a döntéshozóknak szolgáltat adatokat a tanulmányhoz.
– A Makótól keletre fekvő területen, a Maroslele alatti részen, Óföldeákon, Apátfalván és környékén gazdálkodók vettek részt az eddigi beszélgetéseken. Akiket meghívtunk, majdnem mind eljöttek, s a megértették, hogy miről van szó – tette hozzá Balla Iván.
A közös együttműködésről január 17-én, azaz most csütörtökön délután 4-kor a Makói Gazda Egyesület Úri utcaiszékházában tartanak újabb megbeszélést. Ezen a Makó környéki vízgazdálkodási rendszerről készített számítógépes modellt vetik össze az érintett gazdák, gazdálkodók tapasztalataival. Kíváncsian arra: melyek a belvíz kialakulásának és levonulásának leginkább kitett területek, mi és hogyan befolyásolja mekkora területet borít el a belvíz, illetve hol alakul ki később a vízhiány.

 

Forrás: makohirado.hu