Korom András-Makó

– Január első munkanapja óta működnek a járási hivatalok. Milyenek az első tapasztalatok, mennyire találják meg az emberek az ügyekkel Önöket? – kérdeztem Weszely Tamástól, a Makói Járási Hivatal vezetőjétől.

– Könnyen megtalálnak bennünket a polgárok a makói Hollósy Kornélia utca 2/a száma alatt. Ez azt jelenti, hogy már az első két napon csak az okmányirodának több mint ötszáz ügyfele volt. Még kialakulóban az ügysegéd rendszer, ezért egy kis türelmet kérünk, de a héten már a kistelepüléseken is dolgozni fognak a kollégáink. Nekik ugyanis most kell megtanulniuk a szociális ügyek intézéséhez szükséges, illetve az iktatási programokat. Addig is, akinek sürgős ügye van,azt Makói Járási Hivatalban várjuk.

– Hányan dolgoznak itt összesen?

– A makói és a járáshoz tartozó önkormányzatoktól összesen 43 dolgozót vettünk át, egyedül a makói polgármesteri hivataltól 26-ot. A szakigazgatási szervektől is érkeztek, így velem együtt összesen 80-an vagyunk.

Weszely Tamás: a járási hivatal és a térségi önkormányzatok mellérendelt szerepben működnek. A szerző felvétele.

 

– 30 éve szűntek meg a régi járási rendszer, így az embereknek már fogalmuk sincs, mi is a feladatuk…

– A járási hivatalokról szóló törvény mintegy 70 másik törvényt módosított. Az egyik legfontosabb feladatunk a helyi védelmi feladatok ellátása közösen a Katasztrófavédelemmel. Illetve ide tartoznak a honvédelemmel és a környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok is.

– Sokan nem értik, hogy a járás és a települési önkormányzatok alá- , fölé- vagy mellérendeltségi viszonyban állnak. Melyik az igaz?

– Mellérendelt szerepben működik a járási hivatal, azaz nem főnöke a makói, illetve a járásban lévő 14 önkormányzatnak és ez viszont is igaz. Mint ismeretes, a korábbi kistérséghez tartozó 16 település közül Ferencszállás és Klárafalva a szegedi járáshoz tartozik. A járási hivatal a kormányzatot képviseli helyben. Azok a feladatok kerültek át a járási hivatalokhoz a helyi önkormányzatoktól, melyek kormányzati és/vagy államigazgatási feladatok, vagyis melyeket az állam finanszíroz. Azok maradtak az önkormányzatoknál, melyekre a települések fordítanak pénzt – magyarázta Weszely Tamás, a Makói Járási Hivatal vezetője.

 

Forrás: makohirado.hu