A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a 2007/2008-as tanévben kezdte meg működését, tehát egy viszonylag fiatal iskoláról van szó. 2008-ban létesítették az első testvériskolai kapcsolatukat a szerbiai Ada város Bartók Béla zeneiskolájával, később egy német testvériskolájuk is lett – tudtuk meg Kaszás László iskolaigazgatótól.

Az adai iskolával közösen határon átnyúló pályázatot nyertek, amelynek keretében eddig 9 találkozó valósult meg, a jelenlegivel együtt, illetve a pályázati forrásnak köszönhetően hangszerparkjukat is bővíthették. A találkozók alkalmával könnyűzenei táborok, elektronikus zenei versenyek illetve eszmecserék, zenei műhelyek zajlottak.

A vásárhelyi zeneiskolásokkal is jó kapcsolatot ápolnak, velük együtt is jártak Adán, és most ők is részt vesznek a jelenlegi több napos rendezvényen, amelynek keretében a sándorfalviak az adai zeneiskolával közösen tartottak koncertet Szegeden, a vásárhelyiek bevonásával adtak műsort Vásárhelyen, és Sándorfalván is lesz koncert – mondta el az iskolaigazgató.

Érdekességként említette meg, hogy népzenei tábort is tudtak tartani tavasszal, ahol széleskörű oktatás folyt egy új-zélandi származású zenei pedagógus segítségével, és például olyan fúzió jött létre, hogy balkáni ritmusokban játszottak magyar népdalt.

A vásárhelyi koncerten igen sokszínű összeállítás hangzott el a komolyzenétől a népzenén keresztül a könnyűzenéig. Sándorfalván nagy hagyománya van a citerának, így ifjú citerások is bemutatkoztak, de fellépett a vásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola kis és nagy kórusa is. Közel kétszázan álltak színpadra a csütörtöki előadáson.

Kokovai Péter