Várhatóan április kezdettel beindul a KEOP keretein belül a szennyvízberuházás és az ivóvízminőség-javító program, de a csarnok felújítása már zajlik. Itt a mennyezet javítása mellett, szigetelés és akadálymentesítés történik. A „Kazánprogram 2.0” Startmunka mintaprogram keretén belül a Polgármesteri Hivatal és a Mindszenti Általános Iskola Dózsa-telepi Tagintézményében az épületenergetikai beruházás is folyamatban van már. Egy-egy gázkazánt váltanak fel ágapríték tüzelésű biokazánnal. Az ehhez szükséges aprítékot január 7-től kezdik meg gyűjteni az ártérben. Zsótér Károly polgármester arról is beszámolt, hogy a Sportegyesület is pályázik az öltözők felújítására, bíznak az eredményességben.

További KEOP-os pályázatokon is szeretne indulni a település, hogy épületenergetikai felújításokat végezzenek: nyílászárócserével, födém-és falszigeteléssel, a fűtési rendszer korszerűsítésével. De tervezik a napelemes villamosenergia-felhasználást is. Ezek a felújítások elsősorban az általános iskola telephelyét, a tagintézményt, a Károly Óvodát és a Kulturális Központot érintik, mivel a telepi óvodánál már korábban megtették ezeket a költséghatékonyságot növelő lépéseket. A polgármester azt is hozzátette: folyik a műszaki előkészítése a KEOP pályázati rendszerben egy 50 kWh teljesítményű naperőmű létrehozásának. Ez a tervek szerint egy az ipari övezetben épülő, mintegy 200 napelemből álló egység lesz, amely közvetlenül csatlakozik az elektromos hálózathoz, méretéből és teljesítményéből adódóan jelentős megtakarítást eredményezve.

A település a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulással közösen beadott pályázatot egy 100 millió forintos beruházásra, ami a Gondozási Központ Napközi Otthonának bővítésére, korszerűsítésére irányul, ennek várják az elbírálását. A Dél-alföldi Operatív program keretén belül pedig szociális célú város rehabilitáció témakörben közlekedésbiztonsági beruházásokat szeretnének végezni, belterületi kerékpárutat és gyalogátkelőhelyeket kialakítani.

Továbbra is fontos feladatként tekintenek a közcélú foglalkoztatásban való részvételre. Három projektágban – mezőgazdaság, kül- és belterületi utak rendben tartása, belvízelvezetés – indultak a pályázaton, összesen mintegy 50 főt szeretnének foglalkoztatni. De a közmunkaprogram egyéb lehetőségeivel is szeretnének élni 2013-ban.

Január végére várható a költségvetés elkészítése. Azonban annyit már most lehet tudni, hogy olyan koncepció szerint áll össze a költségvetés, amely a kiadások és bevételek egyensúlyát megteremti. 2012 végén vált hivatalossá, hogy Mindszent is – a többi önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzathoz hasonlóan – támogatást kap a Belügyminisztériumtól. Erre a mintegy 51 millió forintra működési célú felhasználás vár, a szállítói tartozások kiegyenlítésére fordítják Mindszenten 2013 tehát nemcsak a már folyamatban lévő beruházások éve lesz, hanem az újonnan induló projekteké is, de helyet kap ebben a 365 napban a tervek, elképzelések megvalósításához a táptalaj előkészítése is.