Az egyik legfontosabb, hogy mindenkinek elegendő tüzelője legyen – kezdte Munc Lilla, aki már több éve lelkiismeretesen foglalkozik a külterületen élőkkel. Jelenleg 193 fő él a tanyavilágban, de ezek közül, csak 106 fő az, akinek állandó lakcíme is oda szól.

A december közepén meghirdetett felhívásra már többen jelentkeztek az állandó lakcímük módosítására. Erre azért is van nagy szükség, mert Mindszent eddig nem tudott megfelelő pályázatot beadni a tanyafejlesztési programra, de ha ilyen ütemben folytatódnak a bejelentkezések, akkor jövőre már biztosan tudnak majd pályázni.

Visszakanyarodva azonban az eredeti témánkhoz, ugyanis a december egy kimondottan mozgalmas hónap a tanyagondnok életében. Eddig minden megoldott volt, kirívó eset nem történt – mondta Munc Lilla, aki hozzátette, hogy ez talán annak is köszönhető, hogy már tavasszal felkészülünk a következő télre.

Az ünnepek előtt fontos volt beszélgetni a külterületen élőkkel, hogy hol és kikkel töltik ezeket a napokat. Ez azért is volt elengedhetetlen, hogy ez idő alatt ne történjen semmilyen probléma. Mindezek ellenére Karácsonykor, de a két ünnep között is tartottak ügyeletet.

Munc Lilla egyetlen esetről számolt be, melyet a városban élő jó szándékú embereknek köszönhetően gyorsan megoldottak. „Két nappal Karácsony előtt keresett meg egy család, hogy már minden élelmük elfogyott. Néhány telefon után azonban sikerült megoldani a problémát, hiszen bárkitől segítséget kértem, az valamilyen formában támogatott és, így színvonalas Karácsonya lehetett a családnak”- emlékezett vissza az esetre Munc Lilla, aki nagyon hálás és köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik segítettek.

Továbbá a hó helyzetről is beszélgettünk a tanyagondnokkal. Az első havazáskor a hófúvások okoztak kisebb riadalmat, de baj nem történt. Az utak járhatóak, de azért óvatosan közlekedünk – zárta Munc Lilla.

Antal Sándor