A tevékenységi lista, melyeket feltétlen meg kell vizsgálnunk a következő, jelentette ki Tánczos János.

A termékek/szolgáltatások vagy azok csoportjainak forgalma és árrése az elmúlt évben.

Fel kell fedezni és felülértékelni azokat a területeket, amelyek nem az elvárt teljesítményt hozták, ekkor akár kemény döntésekre is kerüljön sor.

Melyik vevő forgalma hogyan alakult, mit vásárolt, és mit nem, amit még vásárolhatott volna? A szállítók, alvállalkozók teljesítései, reklamációk/hibás teljesítések száma. A munkatársak eredményei, teljesítései, reklamációk/hibák száma.

A sikereket és a sikertelenséget egyaránt ki kell elemezni, a siker okát megismerve, az akár másik vevőre, partnerre is alkalmazni lehet.

A vállalkozáson belüli folyamataink jósága, kitaláltsága, rögzítettsége, és ismertsége az illetékes munkatársak számára annyira fontos, mint a vállalkozás vezetőjének saját munkája.

Az egyik legnagyobb hibát úgy követheti el a tulajdonos, hogy saját maga akar mindent csinálni. A feladatokat le kell osztani, ki kell szervezni az arra alkalmas munkatársakhoz, vagy alvállalkozókhoz, így a legfontosabb stratégiai ügyekre lényegesen több ideje marad a vezetőnek.

Ez az áttekintés tulajdonképpen egy minőség irányítási, azon belül minősítési feladatkör, amely végig vitele megadja, mit kell másként csinálnunk az idei évben. Fontos megjegyezni, ha valaki nem látja át a részfeladatokat, vagy nem ért hozzájuk, akkor inkább forduljon szakemberhez.

Az új üzleti év elindításához pedig mindig tartsuk szem előtt, hogy tervezzünk, méghozzá tudatosan és igyekezzünk is azt betartani, mert még ha nem is sikerül minden a terveknek megfelelően, akkor is látni fogjuk, mekkora az eltérés az elvárás és a realizált eredmény között.