Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás, míg a II rendű vádlott jogerős büntetése 6 év, fiatalkorúak börtönben letöltendő szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás lett. A vagyonelkobzást az I. és a II. rendű vádlottakkal szemben rendelte el a bíróság úgy, hogy az I. rendű vádlottal szemben 48.100, a II. rendű vádlottal szemben 42.500 forint összegben mondta ki.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A bűncselekményekről

A vádlottak baráti, illetve ismerősi viszonyban vannak egymással. Az I. rendű vádlott gyakran megfordult az egyik dunaegyházi büfében, ahonnan jól ismerte az egyedül élő, nagyot halló, nehezen mozgó, 71 éves V. Mártonné sértettet. Tudta róla, hogy sok arany ékszert visel, ezért a könnyű pénzszerzés reményében elhatározta, hogy – akár erőszak alkalmazásával is – eltulajdonítja ezeket az ékszereket.

2011. február 25-én éjjel az I. rendű vádlott megjelent a sértett dunaegyházi házánál, átmászott a kerítésen, betörte a bejárati ajtó üvegét, majd behatolt a házba. A sértett felébredt, felszólította a vádlottat, hogy el a házát, azonban a vádlott bement a hálószobába, ahol a sértett tartózkodott, és az asztalról magához vette az idős asszony egyik fülbevalóját. Ekkor a sértett egy, a járását segítő műanyag bottal ráütött az I. rendű vádlott hátára, aki erre meglökte a sértettet, kitépte a nyakából a medállal díszített arany nyakláncot, majd elmenekült a helyszínről úgy, hogy a medált és a láncot nem vitte magával.

Az I. rendű vádlott nem tett le arról, hogy a kiszemelt értékeket megszerzi, ezért rábeszélte a IV. és az V. rendű vádlottakat, hogy együtt vegyék el az asszony aranyait. A terv szerint a IV. és az V. rendű vádlott fogta volna le a sértettet, míg az I. rendű vádlott eközben vette volna magához az ékszereket. 2011. március 1-én el is mentek az asszony házához, de az ismét felébredt, kiabálni kezdett, és az ettől megijedt vádlottak elmenekültek a helyszínről.

Az I. rendű vádlott továbbra is meg akarta szerezni az aranyakat, ezért tervébe bevonta a II. és a III. rendű vádlottat és egy gyerekkorú személyt is. Megegyeztek abban, hogy az ékszereket később eladják, és megosztoznak a pénzen.

2011. március 30-án végül az I., a II. rendű vádlott  és gyerekkorú társuk ment el a házhoz, betörték a bejárati ajtót, és kutatni kezdtek. Mivel a fiókokban nem találtak aranyat, felébresztették az ágyban fekvő sértettet, lefogták, egyikük a lábára ült, másikuk befogta a sértett száját, majd többször is megütötték ököllel az idős asszonyt. A sértett könyörgött, hogy ne bántsák, inkább átadja az ékszereit, csak kíméljék meg az életét. A vádlottak azonban tovább bántalmazták a sértettet, akinek alig volt ereje védekezni. Ekkor az I. rendű vádlott és gyerekkorú társa erőszakkal lehúzták az asszony kezéről a gyűrűket, csuklójáról a két karláncot, és összesen 92 ezer forint értékű aranyat szedtek össze.

Az I. rendű vádlott ezt követően egy a konyhában magához vett mángorlófával többször az asszony homlokára sújtott, miközben egyik társa befogta a megtámadott asszony száját. A támadók végül az idős nőt hátrahagyva elmenekültek a házból, és magukkal vitték az ékszereket, amiket másnap egy dunaújvárosi zálogházban értékesítettek.

A sértettet kórházba szállították, ahol az orvosi kezelés eredményeként jobban lett. Április 4-én kielégítő állapotban engedték haza, de két nappal később rosszul lett, és meghalt. Halálát a sérülések nyomán keletkezett bőrelhalás és az ehhez társuló vérmérgezés okozta, melyhez az előrehaladott szív- és érrendszeri betegségek, valamint immunrendszeri gyengeség is hozzájárult.

2./ A II. rendű vádlott több társával együtt 2010-ben Dunavecsén egy presszóból kétszer is dohányárut és italokat tulajdonított el  – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntettében, folytatólagosan, társtettesként elkövetett rablás bűntettében, valamint folytatólagosan, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2012. szeptember 18-án fiatalkorú (fk.) L. Viktort (1994 – dunaegyházai lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 6 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, fk. Sz. Mihály (1993 – dunavecsei lakos) a korábban felsorolt bűncselekmények, valamint társtettesként elkövetett lopás miatt 6 év, fiatalkorúak börtönben letöltendő szabadságvesztés büntetést és 5 év közügyektől eltiltást kapott.

A bíróság a vádlottakkal szemben 85 ezer forint erejéig egyetemlegesen vagyonelkobzást rendelt el

Az I. fokon eljáró bíróság az ügyben még három vádlottat ítélt el, azonban az ő büntetésük jogerőre emelkedett, így a részben felmentésre, illetve a büntetések enyhítésére irányuló fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla az I. és a II. rendű vádlottak ügyét tárgyalta.