Főleg a fiatalokat érintő változások lépnek életbe január 19-től a jogosítványszerzés területén. A személygépkocsikat illetően nincs módosítás, a motoroknál, teherautóknál és buszoknál viszont annál inkább. Az egyik ilyen, hogy megszűnik az M-es (segédmotor, moped) kategória, melynek az AM elnevezés lép a helyébe. A kormányrendelet szerint erre 14 év helyett már csak 16 éves kortól lehet megszerezni a jogosítványt. Névleg búcsúzik az A korlátozott kategória is (max. 25 kilowattos motorok), ehelyett az A2 név használandó ezentúl. Az A kategóriás járműveket (korlátozás nélküli nagymotor) pedig csak 24 évet betöltött személy vezetheti.

A C1 kategóriánál (kisteherautó) nincs változás, továbbra is 18 év ehhez az előírás, a C-nél (nagyteherautó) viszont van, melyet az eddigi 18 helyett csak 21 éves kortól lehet csak vezetni. Magasabb lett a korhatára a D és a D1 kategóriának is, buszt ezentúl legkevesebb 24 évesen lehet vezetni a korábbi 21 helyett. Az uniós normákra épülő változások természetesen azt szolgálják, hogy még kevesebb baleset történjen az utakon, a szakemberek szerint azonban pozitív és negatív hozománya is lesz a kormányrendeletnek.

Bernhardt János, egy bonyhádi autósiskola vezetője elmondta, a segédmotoros kategória korhatárának emelése vélhetően 80 százalékkal fogja csökkenteni a tanfolyamra jelentkezők számát. Ennek az az oka, hogy aki eléri ezt az életkort, nagy valószínűség szerint már nem a robogóra szeretne jogosítványt szerezni, hanem az A1 kategóriára (a 125 köbcentiméter hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó motorkerékpár), vagy vár még fél évet, és elkezdi a B-s tanfolyamot, hogy autót is vezethessen, merthogy e képesítéssel az AM és az A1 kategória is vezethető…

forrás és teljes cikk:teol.hu