Két szélsőségesen száraz év után csak reménykedni lehet abban, hogy 2013-ban több eső lesz Magyarországon. A remény viszont azért nem alaptalan, mert aszályos hónapokat meglepetésszerűen követhet egy nedvesebb időszak – a csapadék ugyanis nagyon egyenlőtlenül oszlik el térben és időben.

Ezt tavaly leginkább Nagy-Britanniában lehetett tapasztalni, ahol minden idők egyik legszárazabb márciusa után a késő tavasz és a nyár bőven bepótolta a lemaradást. A tizenkét hónapot összesítve 2012 a második legesősebb év lett 1910 óta, amióta tudományos pontossággal rögzítik a csapadékadatokat a londoni Met Office-ben, a brit meteorológiai szolgálatnál. Tavaly 1330,7 milliméter csapadék hullt, csupán 6,6 milliméterrel kevesebb, mint a rekordot tartó 2000-es évben.

Pontosan ez az a csapadékmennyiség, ami nagyon hiányzik most Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) októberi elemzése szerint a Szahara fölül kiterjeszkedő magasnyomású légtömegek gátolták meg, hogy a nyáron a szokásos ritmusban jussanak el a Kárpát-medence és Magyarország fölé az esőt hozó ciklonok.

Az év végén csapadékosabbra fordult az időjárás, így némileg enyhült a szárazság. Ennek ellenére még mindig jelentős mennyiségű víz tudna hasznosulni a talaj mélyebb rétegeiben (lásd a felső térképet), ez alól csak a délnyugati és az északi országrész a kivétel. Ráadásul a nedvesebb október-december sem hozott elég esőt, az utóbbi három hónap csapadéka is több tíz milliméterrel elmarad a sokévi éghajlati átlagnál.

A csapadék változékonysága miatt nehezebb kimutatni, hogy évtizedes távlatokban mennyire játszik közre a szárazságban a klímaváltozás. A klímakutatóknak könnyebb a dolguk a hőmérsékleti adatokkal: egy-egy év középhőmérséklete bizonyosan emelkedett az elmúlt harminc évben Magyarországon. Az viszont már látszik a csapadékadatokból, hogy itthon kevesebb eső esik, mint az 1960-as évek előtt.

Az idei kilátásokat rontja, hogy a tél hagyományosan a legszárazabb évszak itthon, tehát kevésbé valószínű, hogy extrém vastag hó segít a szárazságon. Az OMSZ elemzése szerint a tavasz is szárazabbá vált az utóbbi évszázadban: közel 20 százalékkal kevesebb eső esik, mint korábban (ez is így volt tavaly). Magyarország éghajlatára korábban is jellemző volt, hogy rendszeresen aszályosak voltak a nyarak. Az utóbbi évtized mérései szerint több a csapadék nyáron, de a változás nem jelentős. Ugyanakkor szárazabbá vált az ősz, de a változás szintén nem jelentős.

Forrás: Origo