A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, a járási hivatalok január 1-jei létrejötte az államigazgatási reform egyik alapvető pillére, “ezzel ér le az állam lába” a helyi szintre.
Az 1983-ban megszűnt, most pedig újjáalakult járások az állam végpontjainak rendszerét jelentik – magyarázta, hozzátéve, hogy a kormányzati politika végrehajtása döntő részben az államigazgatás dolga lesz, így az önkormányzatok hatékonyabban tudják ellátni feladatukat, azzal foglalkozhatnak ugyanis, ami eredetileg a hivatásuk, vagyis a helyi közösségek szolgálata. Szavai szerint a helyhatóságok megszabadulnak a “muszájfeladatoktól”.
“A finisben vagyunk, de ahogyan ez a futóversenyeken is szokott lenni, hiába jó az első kétharmada a távnak, ha a finisben valaki ront, akkor az egész produkció rossz lehet” – fogalmazott Navracsics Tibor az államigazgatás átalakításáról szólva, amelynek – mondta – legfőbb kritikusa a polgár.

Az átszervezés jelenlegi szakaszában is nagyon jól kell teljesíteni, hogy a kedvező előjelek után végül sikeres legyen az egész folyamat: a minisztériumi szerkezet átalakítása megtörte az ágazati lobbik tevékenységét, a megyei kormányhivatalok megalakulása létrehozta az integrált, lényegesen olcsóbb megyei államigazgatási szintet, a járási rendszer, a kormányablakok kiépítése pedig annak reményét adja, hogy sikerül egy hatékonyabb, versenyképesebb állami szervezetrendszert kiépíteni – fejtette ki a szakminiszter.
Navracsics Tibor összegzése szerint mindezek után, 2014 tavaszán kijelenthető lesz: a magyar állam megújult, a versenyképességet támogató, nem pedig azt akadályozó tényezővé vált.