Az oktatási államtitkár az ATV-nek adott interjújában beszélt erről.  A kormány tavaly októberben az Európai Uniónak kiküldött anyagban még azt írta, hogy csak a választások évében, 2014-ben emelik a pedagógusok bérét. Hoffmann Rózsa szerint azonban most úgy néz ki, már most ősszel nőhet a tanárok fizetése. Ráadásul többel, mint amennyit a szakszervezetek követelnek. Ez több mint 20 százalékot jelent.

„Az a helyzet, hogy az ország gazdasági mutatói jó irányba haladnak és a kormány nem mondott le arról, hogy ez szeptember 1-gyel induljon” – fogalmazott Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Hozzátette: nem rajta múlik, hogy nőjenek a pedagógusbérek, hanem az ország gazdasági teljesítményétől. Ugyanakkor most úgy látszik: tényleg többet fognak keresni a tanárok szeptembertől. „Nem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szándékán múlik. A mi szándékunk az, hogy ez megtörténjen. A nemzetgazdaság állapotától függően, amely –ismétlem – jó irányba mutatnak” – mondta.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke nem hisz Hoffmann Rózsának. Mendrey László szerint az elfogadott költségvetésben nem adtak az oktatásnak, hanem milliárdokat vontak ki. Emlékeztetett, hogy annak idején Hoffmann Rózsa arról sem tudott, hogy 73 milliárd forintot kivettek a költségvetésből, amikor Cipruson intézte a különböző ügyeit. A szakszervezeti vezető majd akkor örülnek a béremelésnek, ha látják a forrást is.

A szakszervezet szerint január közepéig kell megállapodni a kormánnyal az életpályamodellről és a fizetésekről. Bár több munkacsoportot is létrehoztak, valószínűleg a kitűzött határidőig nem lesz megegyezés.

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2006 és 2010 között kisebb ingadozásokkal, de nőtt az oktatásban dolgozók fizetése. 2010-től viszont folyamatosan csökken. Tavaly nettó 137 ezer forint volt az átlagkereset.

forrás:atv.hu / hír24