A médiatanács az NMHH hivatala segítségével 2012-ben megvizsgálta, milyen műszaki megoldásokkal és milyen mértékben biztosítják a digitális kábeltévé-, IPTV- és műholdas televíziós szolgáltatók kiskorúak káros tartalmak elleni védelmét a médiatörvény előírásai szerint. Az eredmény: a tíz legtöbb előfizetővel rendelkező szolgáltató mindegyikénél van lehetőség arra, hogy bizonyos csatornákat csak PIN kód beírása után lehessen nézni – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Közölték, ennél fejlettebb megoldás, amikor a beltéri egységet a digitális műsorújság alapján lehet beállítani úgy, hogy csak az adott korhatár besorolás szerinti műsorokat engedje nézni PIN kód nélkül.
A médiatanács célja az, hogy a jövőben egyre több szolgáltatónál legyen elérhető ez a fejlettebb megoldás – olvasható.
A közleményben örvendetesnek nevezték, hogy a legtöbb szolgáltató már ma is tájékoztatja az előfizetőit arról, hogyan védhetik meg gyermekeiket a káros tartalmaktól.
Emlékeztettek: az új médiatörvény egyik legfontosabb célkitűzése, hogy biztosítsa a gyermekek és kiskorúak védelmét a különféle médiaszolgáltatásokban, így mindenekelőtt a televízióban, a rádióban és a különféle lekérhető video-szolgáltatásokban. A kiskorúak fejlődését károsan befolyásoló tartalmakat először a tartalomszolgáltatóknak kell korhatár-kategóriákba sorolni (gyermekbarát műsor, 6-os, 12-es, 16-os, 18-as karikával ellátott programok).
A 16 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmak csak késő este, megfelelő korhatárkarikával ellátva kerülhetnek adásba.
A pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmazó műsorok nem is szerepelhetnek a programban, csak akkor, ha a médiaszolgáltató a kábeltévé, IPTV- vagy műholdas szolgáltatóval együttműködve biztosítja, hogy a műsort csak a megfelelő kód birtokában lehet megnézni, és ez a kód csak felnőttek részére hozzáférhető – olvasható a közleményben.
Hangsúlyozták, “a gyermekek és fiatalkorúak védelméért a legtöbbet az őket nevelő szülők, gondviselők tehetnek”.

 

Forrás: MTI