Csepreghy Nándor a szegedi lézerközpont előkészítéséről tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kormány az uniós források sikeres felhasználása és a fejlesztések felgyorsítása érdekében a 2012-es költségvetésen belül 30 milliárd forintos önerőalapot hozott létre. Ebből a közcélú kedvezményezettek, többek között önkormányzatok, egészségügyi és oktatási intézmények juthatnak támogatáshoz.
Egy kedden hozott kormányzati döntés alapján a szegedi önkormányzat a Biopoliszpark elnevezésű városrész rehabilitációs programhoz, az elektromos tömegközlekedés fejlesztési nagy projekthez, a Szegedi Nemzeti Színház energetikai korszerűsítéshez, valamint az új tudományos és kulturális központ, a Szent-Györgyi Albert Agóra kivitelezéséhez kap támogatást. A beruházások összköltsége mintegy 34 milliárd forint, az ehhez szükséges 2,3 milliárd forintos önkormányzati forrásból 541 millió forintot a kormányzati önerőalap fedez – tudatta a helyettes államtitkár.
A Szegedi Tudományegyetem a természettudományos és műszaki képzést segítő tudássétány projekthez, az új klinikai tömb építéséhez valamint az új sürgősségi osztály kialakításához kap támogatást. A beruházások összköltsége a felsőoktatási intézmény esetében 15,25 milliárd forint, melyből 917 millió forint a saját forrás, ehhez 108,5 millió forintos támogatást nyújt az önerőalap – közölte Csepreghy Nándor.

 

Forrás: MTI