A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentést szerdai – jelenleg is zajló – ülésén fogadta el a kabinet, Giró-Szász András pedig ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át. Hozzátette, hogy a szektor 1995-ös privatizációjában részt vevő cégek az elmúlt 17 esztendőben évente átlagosan húszszázalékos nyereségre tettek szert, így a befektetés már 3,5-szer megtérült nekik.
Tájékoztatása szerint az említett négytagú bizottságba – amelyet Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vezet majd – a fejlesztési tárca mellett a nemzetgazdasági és az erőforrás-minisztérium, valamint a Miniszterelnökség delegál tagot.
A kormányszóvivő a sajtótájékoztatón felidézte, hogy 2002 és 2010 között több mint kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek díja miatt. Az európai uniós átlag a magyar számnak körülbelül a kétharmada – jegyezte meg.
Giró-Szász András egyúttal azt is megerősítette, hogy a minimálbér az idei 93 ezer forintról – infláció feletti mértékben – 98 ezerre, a bérminimum, vagyis a szakmunkás-minimálbér pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik 2013-ban. Ez a szakszervezetek számítása szerint 2,2 százalékos vásárlóerő-növekedést jelent a magyar családoknál – fűzte hozzá.
Kérdésre elmondta, hogy a kormány szerdai tanácskozásán döntött az E.ON gázüzletágának megvételéről is. Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója november végén írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

 

Forrás: MTI