Az eseményt Polner Eörs nyitotta meg, aki nagy vonalakban vázolta a felkészülést, majd a részletekről Szatmár Imre tájékoztatott.

Az tűzoltó ezredes elmondta, hogy ugyan azt nem tudhatjuk, hogy milyen tél elé nézünk, esetleg az idén februárban történt havazások ismét tiszteletüket teszik-e, az viszont biztos, hogy a katasztrófavédelem és az illetékes szervek felkészülten várják az esetleges zord időket és összehangolt, közös munkával igyekeznek  megkönnyíteni az állampolgárok életét.

A szeptember óta zajló felkészülési folyamat során a rendvédelmi, a közigazgatási és a különféle karitatív szervezetekkel is egyeztettek a katasztrófavédelem munkatársai, de természetesen a közút kezelővel is összehangolták a teendőket, hiszen a csúszós, nedves utakon az idei év elején is történtek olyan balesetek, amelyek során a tűzoltóság segítségére is szükség volt.

A felkészülést hamarosan a végéhez közeledik, amelyet egy összetett gyakorlattal zárnak, melynek során a tömeges jelzésfogadást fognak imitálni és így elemzik az ügyelet és a munkában résztvevő szervek együttműködését.

A sajtó résztvevőit arról is tájékoztatták, hogy melegedő helyeket is alakítottak ki, amelyeket a Népegészségügyi Osztály is kifogástalannak talált, illetve szóba került az is, hogy a megyében harminc, 5000 fő alatti település részesül tüzelőanyag ellátásban valamilyen mértékben.

Szatmári Imre ezentúl azt is hangsúlyozta, hogy az illetékes szervek együttműködésén és összefogásán túl arra is szükség van, hogy az emberek is hasonlóan tegyenek, gondoskodjanak magukról és a környezetükben élőkről, segítség egymást. A türelem és a figyelem nélkülözhetetlen lehet egy zord tél során.

A sajtótájékoztatón Dudás Miklós, a Csongrád Megyei Tűzoltószövetség Közhasznú Egyesület elnöke is felszólalt és elmondta, hogy a megyében 15 településen működik önkéntes tűzoltói szolgálat, ahol a képzett és felkészült munkatársak hatékonyan tudnak segíteni az esetleg bajban és a megye egész területét lefedi ez a szolgálat.

Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnöke hozzátette, hogy Csongrád megye 58 polgárőr egyesülete több, mint 2000 fővel karitatívan is részt vesz a téli segítségben. Ők első sorban a külterületeken, tanyákon élők helyzetét igyekszenek megkönnyíteni.

Szeri Csaba