A lehető legfontosabb, hogy fémzárolt vetőmagot vásároljunk, ugyanis ezzel a vetés során nem vihetünk fertőzést a talajba, így például nem találkozhatunk gombával fertőzött liszttel – mondta el Földesi László, a Hód-Mezőgazda Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. Ezt a vásárlás során úgy tudjuk leellenőrizni, ha megvizsgáljuk, hogy milyen zsákban van a vetőmag és milyen hatósági címkét találunk rajta, valamint az előállító és a csávázás adatait is elolvassuk rajta. Ha egy zsákon téphetetlen a címke, akkor szinte biztos, hogy nem hamisított termék került elénk. Kék jelzéssel a kukoricát, míg narancssárgával a kalászos vetőmagokat, például a búzát és az árpát jelölik.

Az 51 éve megalakult Hód-Mezőgazda Zrt.-ben számos újítás történt az utóbbi években. Az utóbbi hat-hét évben egy 650 milliós beruházáson vannak túl, valamint 2010-ben gravitációs asztalokat szereztek be, amelyek súly és szín szerint is meg tudják különböztetni a vetőmagokat. A műsorból megtudtuk, az 1960-as években még 17 vetőmagüzem volt az országban, mára ez 4-5-re csökkent, ezért is nagyra becsülendő, hogy a Kútvölgyön található vállalat a mai napig működik. Az üzemben a kalászos vetőmagok 95 százalékát előállítják, azonban vannak külső beszállítók is, akik főleg kukoricával látják el a vállalatot. Erre azért van szükség, mert a kukoricának fontos a „vérfrissítés”, úgyhogy muszáj importtal keresztezni a növényt. Emellett többek között búzát, árpát, napraforgót és borsót is árulnak; amelyeket ha eladnak és azt a termelő értékesíti, akkor visszavásárolják.

Ajánlott a kukorica izolálása, ami azt jelenti, hogy a termőföld 200 méteres körzetén belül nem lehet másik kukoricatábla, mert így utólag nem keveredhetnek össze – folytatta Földesi László.

Fontos kérdés, hogy meddig és mennyi vetőmagot tudunk vásárolni. A decemberi hónap az előszezoni értékesítések időszaka, ilyenkor még a feldolgozottsági állapot sem teljes, ugyanis nincsenek pontos adatok arról, milyen volt az idei termés. A vezérigazgató-helyettes szerint érdemes minél előbb beszerezni a vetőmagvakat, mert elképzelhető, hogy a későbbiekben már nem lesz elegendő mennyiség.

A Hód-Mezőgazda Zrt. megtalálható a 47-es úton a 88-as km kőnél Kútvölgyön, interneten a www.hodmezogazda.hu oldalon, valamint telefonon a 62/535-070-es telefonszámon.

Megyeri József