08:05: Vége a közgyűlésnek.

08:02: Egy fővel megemelték a nem pedagógusi álláshelyet a Szent István Általános Iskolában, hiszen az intézmény több telephellyel is rendelkezik.

08:01: A vásárhelyi Diáksport Szövetség 1993 óta szervezi a Diákolimpiát. Csak az általános iskolások részére biztosítanak érmeket, mely 400 ezer forint. Ezt a támogatást jövőre is megkapja a Szövetség – döntöttek a képviselők.

07:56: Hozzájárultak a Center Motorsport által benyújtandó pályázathoz. A Rolandring megújulhat, így a versenyzőknek, drukkereknek komfortosabb lehet a pálya, valamint további versenyek megrendezésére is alkalmassá válna – tette hozzá Makó András, aljegyző.

07:52: Idén elsőnek zárt plusszal a mártélyi Bodnár Bertalan Oktatóközpont és Ifjúsági Szállás, valamint Kalandpark – egészítette ki a beszámolót Horváth Zoltán. A szállóban idén 1549 látogatót fogadtak, amely 6,7 millió forintos bevételt jelent. A szálló kihasználtsága így is csak 22 százalékos, így vannak még benne rejtett tartalékok, de már így is fedezte a kiadásokat.

Horváth Zoltán a Kalandparkkal kapcsolatosan elmondta: vásárhelyi gyermekek több mint ötezren látogatták, míg felnőttek 4500-an voltak. Vidékről 2500 gyermek és ezer felnőtt járt a Kalandparkban.  Így a teljes üdülőterület 664 ezer plusszal zárt – zárta a sportreferens.

Lázár János javasolta, hogy a mártélyi lakcímmel rendelkezőknek a Kalandpark használatát ingyenessé tegyék január elsejétől, melyet elfogadtak.

07:51: Hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásával foglalkozó Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi és Kutatási Egyesülettel kötött megállapodást hosszabbították meg.

07:46: Meghosszabbították a vásárhelyi Városellátó és Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsági tagjainak megbízatását. Almási István hozzátette: ez, finanszírozás nélküli megbízatás.

07:42: Nagy Imre igazgató megbízatása lejár 2013. március 31-én, így a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetői álláshelyére pályázatot írnak ki – derült ki a közgyűlésen.

07:38: Január elsejétől megszűnik Mártély Önkormányzata, melynek feladatait Hódmezővásárhely látja el. Ezt a szerdai mártélyi testületi ülésen is elfogadták – erősítette meg dr. Korsós Ágnes.

Mindezek mellett a mártélyi Önkormányzat eszközei is vásárhelyi kézbe kerülnek – mondta dr. Ambrus Norbert, irodavezető.

07:13: 2012. évi költségvetés I.-III. negyedéves teljesülésről szóló tájékoztatót Végh Ibolya, aljegyző tartja meg, aki elmondta: az utóbbi hónapok során 1,1 milliárd forint többlete keletkezett a városnak. Az év hátralévő részében még jelentős kifizetéseik vannak. A költségvetési koncepcióhoz az aljegyző hozzátette: több változás lép életbe január elsejétől, de Vásárhely jövőre is részesülhet Uniós támogatásban, sőt önerőre is pályázhatnak már az Önkormányzatok.

A pedagógusok bérei is kikerülnek az Önkormányzatok kezéből. Jelentős változás még, hogy Mártéllyal közös Önkormányzatot alakítanak ki. Vásárhelyen 116 főt foglalkoztat a központi költségvetés – jelentette ki Végh Ibolya, aki a célokról is beszélt, melyben szerepel a kötvény és hitelállomány visszafizetése, melyből az állam vállal át. A dologi kiadásokat minimalizálni kell. Továbbá az Önkormányzati cégeket csak akkor támogatják, ha valamilyen Önkormányzati feladatot lát el.

Varga Jánosné könyvvizsgáló felülvizsgálta a koncepciót. Megállapította, hogy a pénzügyi helyzet bevételi és kiadási oldala arányos. Hitelt nem vett igénybe az Önkormányzat, a régi hiteleiből újult meg. I-III. negyedéves szinten beruházásokra költöttek – mondta a könyvvizsgáló, aki hozzátette: nehéz pénzügyi helyzetére tekintettel jelentős nem kötelező feladatokat látott el. A feladatokat újra kell gondolni a 2013-as költségvetés során.

Dr. Korsós Ágnes, főjegyző megnyugtatott mindenkit, hogy a hivatalon belül nem várható létszámcsökkentés a járási hivatal megalakulásával.

Mennyi hitelt törlesztett a város a 2012. I-III. negyedévben? – tette fel a kérdést Lázár János. A jegyzőasszony elmondta: működési célú hitelt 2,5 milliárd forint összegben törlesztettek.

07:10: Megszólalt a csengő, a képviselők helyet foglaltak a teremben. Almási István polgármester és Lázár János államtitkár üdvözli a képviselőket, majd a város első embere megnyitotta a rendkívüli közgyűlést.

 

Antal Sándor