Itt nem csak szakmai felvilágosítást adnak a betegségről, hanem a kortárssegítők jóvoltából arról is szó lesz, hogyan szórakozik ma egy serdülő, milyennek látják a felnőttek világát. A programban Balu rapper is közreműködik: ő a HIV megelőzésről, a párkapcsolatokról vall, sajátos zenei stílusban. A Népegészségügyi szerv a WHO által megfogalmazott „Getting to zero” ”Közelítés a nullához” jelmondatához csatlakozva október 25-én pályázatot hirdetett „Egymásra vigyázva”címmel. A felhívást eljuttatták Csongrád megye minden középiskolájába, amelyben azt kérték a fiataloktól: foglalják alkotásokba gondolataikat az AIDS Világnap alkalmából a HIV fertőzés és AIDS betegség megelőzésével kapcsolatban.

Tíz iskolából 62 darab pályamunka érkezett: döntő része és képzőművészeti alkotás (fotó, rajz, festmény, plakát), de van irodalmi munka, esszé és vers is. A pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el: Korom Kata keramikus képzőművész, rajztanár és Balog Eszter történelem, magyar szakos tanárnő a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézet igazgató helyettese, valamint dr.Tombácz Zsuzsanna CSMKH NSZSZ vezetője, járványügyi szakember.

Az eredményhirdetésre a pályamunkák kiértékelésére ezen a napon, az AIDS szimpóziumon kerül sor a nagyteremben. A pályamunkákból kiállítás is nyílik a CSMKH Aulájában, mely december 10-ig megtekinthető.

 

 

Forrás:
Varga Márta
kommunikációs vezető
Csongrád Megyei Kormányhivatal