Az idei tárlatra 270 művész 671 képzőművészeti alkotásból kellett a tizenhárom tagú zsűrinek kiválasztania a kiállítandó műveket. A december első vasárnapjáig nyitva tartó kiállításon végül 174 alkotó 263 művét láthatja az érdeklődő nagyközönség, melynek megoszlása 141 festmény, 54 grafikai, 67 szobrászati, plasztikai alkotás, valamint 1 gobelin mű.

A hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalommal járó fődíjat és Tornyai-plakettet 2012-ben László Dániel festőművésznek ítélte a tárlat zsűrije. Az 59. Őszi Tárlat anyagát az idén is több ezren tekinteték meg és az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy az utolsó hétvégén még egy nagy roham várható látogatók részéről.

Összesen 4524-en látogatót regisztráltak november 28-ig, melyek között 64 óvodai és iskolai csoport is volt – mondta Nagy Imre, aki hozzátette: ez a szám megfelel az elmúlt évek statisztikáinak.

Nincs szégyenkezni valója az Őszi Tárlatnak, hiszen az utóbbi 5-8 évben azt lehet látni, hogy a művészeti centrumok kiállító helyein újra divatba jöttek az ábrázoló, figurális törekvések, melyek a vásárhelyi tárlaton mindig jelen voltak – folytatta az igazgató.

Az utolsó napokban még egy úgynevezett pánikroham szokott lenni, ugyanis sokan az utolsó pillanatokra hagyják a látogatást. Ezt a rohamot két akcióval generálják, így, akik most látogatnak el az Alföldi Galériába, ajándékban részesülnek.

– Azok, akik katalógust vásárolnak, ingyen tekinthetik meg a tárlatot, míg azok, akik katalógussal érkeznek a Galériába, nekik egy korábbi katalógust ajándékoznak, olyat, ami esetleg hiányzik a gyűjteményükből – zárta Nagy Imre.