A közel kétszáz fős állomány a felkészítés során olyan – Koszovóban akár mindennapos – feladatok végrehajtását gyakorolta be, mint a járőrözés, az Ellenőrző Áteresztő Pontok (EÁP) üzemeltetése, lövészet és a tömegkezelés (CRC – Crowd Riot Control). Ez utóbbi kapcsán Bátor Ferenc alezredes, kijelölt parancsnok elmondta, fontosnak tarja, hogy a gyakorlat során a katonák ne könnyített feladatokat hajtsanak végre. „A tömegkezelés a KFOR alapfeladata. Ezeket a szimulációkat úgy kell beállítani, hogy minél jobban megközelítsék a Koszovóban várható helyzeteket. Nem szabad abba a hibába esni, hogy „puha” mozzanatokat gyakorolnak be a katonák és kint szembesülnek a valósággal.” A speciálisan tömegkezelési feladatokra rendszeresített testpáncél, sisak illetve a plexi pajzs megvédi a katonákat az ütésektől, rúgásoktól és a szúró fegyverektől.

A záró-gyakorlaton szimulált helyzetben a „pristinai” járőrözés során a katonák egy ellenségesen fellépő csoporttal találkoztak, amely elbarikádozta az egyik hidat. A tárgyalásban a tábori lelkész is részt vett, mégis eredménytelennek bizonyult. A tömeg egyre erőszakosabban viselkedett – kövekkel, palackokkal dobálták a kiérkező katonákat, majd felgyújtották a barikádot. A műveleti század fokozatosan megindult előre, kiszorítva a tüntetőket. A tömegkezelő egységet egy harcjármű támogatta, valamint egészségügyi autó is kísérte. A fél órás akció – amely a műveleti területen 4-6 óra is lehet –, eredményesen zárult, sikerült megosztani a tüntetők csoportját, legyengítve ezzel erejüket. Csönge Péter százados, a műveleti század parancsnoka elégedett volt emberei munkájával. A portugál-magyar közös KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion – KTM) egyik legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a szabad forgalmat a főbb közlekedési csomópontokon, hidakon.

A délutáni lövészeten is egy szimulációs feladatra került sor. A járőröző konvojt lesállásból támadás érte, egy katona megsérült. Az egészségügyi egység megkezdte az ellátást és azonnal légi mentést (MEDEVAC – Medical Evacuation) kért. A tűzharcban sikerült felülkerekedniük a katonáknak, biztosították a terepet a helikopter számára, amely néhány perc alatt megérkezett a helyszínre és elszállította a sérültet.

A KFOR 8. váltása februárban veszi át a munkát a portugál hadsereggel közös Slim Lines táborban. Fél évig teljesítenek békefenntartó szolgálatot Koszovóban.

Forrás:
bocskaidandar.hu