A Dóm téri advent rendezvényei szerda este kezdődnek a tűzgyújtással kísért karácsonyi vásár megnyitásával. A költségvetés valamivel kisebb lett, mint korábban, így a bálaszínháznak helyt adó sátrat felépítik, de most a vásár résztvevői térhetnek majd be egy kis beszélgetésre, melegedésre. A szalmalabirintust sokkal komolyabbra tudták tervezni, mint amilyen a korábbi években volt, így a gyermekek számára várhatóan idén is ez lesz a tér legkedveltebb része – mondta Mocselini Rudolf, a szervező Ördögszekér Bt. ügyvezetője az MTI-nek.

A 2000-ben indult Dóm téri advent, a Dél-Alföld legismertebb karácsonyi vására százötvenezer feletti látogatószámával az évek alatt a régió meghatározó rendezvényévé vált.
A programok jellegzetessége, hogy a kézműves vásár látogatói számára a téren ropogó tűz teremt meghitt hangulatot – a négy hét alatt csaknem kétszáz mázsa fa fogy el -, és minden adott egy bögre tea vagy forralt bor mellett a jóízű beszélgetésekhez.

Vasárnap fellobban a láng az ország egyik legnagyobb adventi koszorúján. A tíz méter átmérőjű, gigantikus méretű koszorú súlya meghaladja az egy tonnát, és két mázsát nyom a négy gyertya, amelyek közül egyet-egyet minden vasárnap egy neves közéleti személyiség és egy vallási felekezet képviselője gyújt meg. Az eseményt minden alkalommal kulturális program kíséri.

Szeged belvárosa már teljesen karácsonyi hangulatba burkolózott. A Klauzál téren felállították a város karácsonyfáját, amellyel szemben óriási adventi naptár nyílik csütörtök este. Emellett a város karácsonyi vására is várja a látogatókat a Széchenyi téren.

 

Forrás: MTI