Mi okozza ezt a furcsa természeti jelenséget, amely Szeged tavai közül csupán erre az egyre jellemző? – kérdeztük Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark vezetőjét. Az igazgató sem ismeri teljes biztonsággal a kiváltó okokat, szerinte arról lehet szó, hogy a hőmérséklet-ingadozás hatására a víz “átfordul”. A tó alján található iszapos, bomló növényi maradványokat tartalmazó réteg a felszínre kerül, a víz pedig a helyére. Az ilyenkor jelentkező kellemetlen kénes szag is ennek tudható be.

voros_to_vadaspark01_gs

Az sem kizárt, hogy az érdekes jelenség kialakulásában algák is szerepet játszanak, esetleg az a tény, hogy a ’60-as években a bőrgyári hulladékot is ebbe a bányatóban helyezték el. Lehet, hogy a 13-15 méter mélyen fekvő hulladék és a lent végbemenő kémiai reakció hatására változik meg évről évre a víz színe.

voros_to_vadaspark02_gs

Veprik Róbert kifejtette, korábban a nagy tavaszi és őszi felmelegedések és lehűlések időszakában a fellépő oxigénhiány miatt látható volt, hogy a halak nagy tömegben “pipálnak” a vízparti zónában. Szerencsére az elmúlt években egyszer sem fordult elő jelentősebb halpusztulás, mint ahogyan ez most sem tapasztalható. A probléma oka, hogy tavasszal és ősszel nagy hőmérséklet-különbség alakul ki az oxigénben szegény, kénes mélységi és a felszíni vízrétegek között, így amikor azok felcserélődnek, szemtanúi lehetünk egy ilyen „színváltó” természeti jelenségnek.

voros_to_vadaspark03_gs

Egy 4 évvel ezelőtt megjelent írásból tudjuk, hogy a szakembereknek minden évben nagy kihívást jelentett, hogy a víz megfelelő levegőztetését biztosítsák, de az eddig bevetett technikák csak mérsékelni tudták a problémát. Volt, hogy motorcsónakkal és hatalmas fauszadékkal keverték a vizet, hogy oxigént juttassanak a halaknak, de használtak már búvárszivattyúkat is. Egyik megoldás sem bizonyult elég hatékonynak.

voros_to_vadaspark04_gs

Az igazgató nem aggódik, a víz minősége jó, ha nem így lenne, már régen halpusztulás jelezné a komolyabb bajt. A tó nagyon fontos célt szolgál: olyan halállomány fenntartását, amely egy egész kis faunát alakít ki, azaz magához vonzza a halevő madarakat és emlősöket is – fejtette ki Veprik Róbert.

forrás és teljes cikk:szegedma.hu – Fotó: Gémes Sándor