A GovernEE „Jó kormányzás az energiahatékonyság felé” elnevezésű nemzetközi projektben Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint vezető partner kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az energiatudatos gondolkodásmód és hatékony energiafelhasználás szerepét és hétköznapi gyakorlatát minél szélesebb körben ismertesse, mely egyébként a pályázat vállalásai között is szerepel – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Nagy Attila, projektmenedzser.

Különösen fontos feladat a fiatal korosztályba tartozók tájékoztatása és az energiatakarékosságra való odafigyelés beépítése a mindennapi életükbe. Ennek érdekében Energianapot rendeznek november 30-án a Hódtói Sportcsarnokban, ahol játékos-ismeretterjesztő formában mutatják be az energiafelhasználás témakörét a vásárhelyi diákoknak.

Ide nemcsak a gyerekeket várják, hanem a felnőtteket is, hiszen számukra különböző standokkal készülnek, ami kifejezetten részükre szólnak – tudtuk meg a projektvezetőtől, aki a teljes programról is tájékoztatást adott: az Energianap pénteken pontban, délben nyitja kapuit a Hódtóiban, ahol a gyerekek tíz állomáson játékos formában ismerkedhetnek az energiafelhasználással. Mindezt közel másfél óráig tehetik, hiszen utána a Dodgem zenekar koncertezik. A fellépés után újra járhatják az állomásokat a fiatalok, ahol pecséteket is gyűjthetnek. Ez azért érdekes, mert a leadott teljesítési lapok közül több gyerkőcnek is kedvezni fog Fortuna, ugyanis értékes ajándékokat sorsolnak ki 16 óra 30 perckor. Egy szerencsés fiatal már akár az új kerékpárjával tekerhet haza pénteken a Hódtóiból – tudtuk meg Nagy Attilától a fődíjat.

A nap sorsolással nem ért véget, ugyanis sötétedéskor egy aktív nyugdíjas pedagógus által készített LED-ek gyúlnak ki, mely a GovernEE lógót ábrázolja majd.

Hegedűs Zoltán települési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az erőforrásaink végesek és ez különösen igaz az energiára. Két út van a világ előtt: a megújuló energiák hasznosítása és az energia hatékonyság növelése, azaz az energia megtakarítása. Ez nagyon fontos gazdasági szempontból, de természetvédelmi hatásai is vannak.

Hódmezővásárhely már több projektben is részt vesz, hogy ezeket a hatékonyságokat növelje. Ilyen például az Árpád utcai iskola, az Erzsébet Kórház „A” épületének teljes energetikai felújítása, de ide sorolható a LED-es közvilágítás kialakítása is, ami miatt éves szinten 40 milliót spórol meg a város.

Antal Sándor