Az ítélet indoklásakor elhangzott: az ítélet, amely a kényszerintézkedés időtartamát a maximumban határozta meg, azt mondja ki, hogy a vádlottal szemben legfeljebb 15 évig tarthat a kényszerintézkedés. De ha a vádlott egészségi állapotának felülvizsgálata során az őt kezelő orvosok úgy ítélik meg, hogy a vádlott meggyógyult, és a továbbiakban nem jelent veszélyt a társadalomra, ez a kényszerintézkedés vele szemben korábban  megszüntethető.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A cselekményről

 

A vádlott – akinél paranoid skizofrénia betegség áll fenn – testvérével, I. Árpád sértettel együtt élt egy tázlári tanyán. A sértett őstermelőként állattartással foglalkozik, és édesanyjuk 2008-ban bekövetkezett halála óta gondoskodott a vádlott eltartásáról.

A vádlott 1993 óta áll rendszeres pszichiátriai kezelés alatt. A vádlott és a sértett között korábban nem történt olyan tettlegesség, ami sérüléssel járt volna, azonban a vádlottnak többször voltak agresszív megnyilvánulásai, amikor testvérére támadt.

2011. augusztus 14-én este, miután a sértett behajtotta az állatokat, majd elindult a tanya udvarán keresztül, hogy a kutyáknak enni adjon, a vádlott minden előzmény és ok nélkül egy maga készítette késsel rátámadt. A vádlott többször is meg akarta szúrni testvérét, aki a kezében lévő kutyatálakat mintegy pajzsként használva igyekezett kivédeni a támadást, közben metszett sérüléseket szenvedett.

A sértett – látva testvére állapotát, eltorzult arcát, illetve további támadástól tartva – megpróbált elmenekülni, és futásnak eredt. Eközben a vádlott folytatta a támadást, és most már a neki háttal lévő sértett után szúrt. Az egyik szúrással több réteg ruhát átdöfött, és megsebezte a sértett hátát.

A sértett ezt követően a szomszéd tanyára futott, ahol ellátták sérüléseit, és értesítették a rendőröket, akik a vádlottat még aznap elfogták, és előállították. A sértett sebei 8 napon belül, maradandó fogyatékosság nélkül gyógyultak, de olyan sérülése is keletkezhetett volna, amely életveszélyes, vagy akár halálos következménnyel jár.

A bíróság megállapította, hogy a hasadásos elmezavarban szenvedő vádlott elmebeli állapota miatt képtelen volt arra, hogy cselekménye társadalomra veszélyességét felismerje, illetve, hogy ennek a felismerésnek megfelelően cselekedjen. A szakértők valószínűsítették, hogy vádlott elmebetegsége miatt a jövőben hasonló erőszakos cselekményt követhet el, ennek megfelelően kényszergyógykezelését indokoltnak véleményezték.

Minden körülményt figyelembe véve a bíróság a vádlottat büntethetőséget kizáró okból (beszámítási képességet kizáró kóros elmeállapot) az emberölés kísérletének vádja alól felmentette, és kényszergyógykezelését rendelte el – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

 

Az I. fokú ítéletről

 

A Kecskeméti Törvényszék 2012. június 28-án I. Csaba (1966 – tázlári lakos) vádlottat az emberölés bűntette kísérletének vádja alól felmentette, és elrendelte a vádlott kényszergyógykezelést, ami legfeljebb 15 évig tarthat. Az ítélet ellen a vádlott a kényszergyógykezelés időtartamának csökkentése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.