Az alliteráló nevű Koktél Kultúr Kársulat tizenkét 15-35 év közötti fiatalból áll, Mérnyei Ilona a vezetője. Fiatalos, modern színházi vonalat képviselnek. A tegnap este látott Queneau: Stílusgyakorlatok darabban egy szituációt mutattak be különböző helyzetekben, összesen 12 jelenetben. A darab alapját képező könyvben 111 stílusban van megírva egy hétköznapi történet. A kiválasztott jeleneteket keretbe foglalták: az alapszituáció egyik szemlélője álomba merül, s közel egy órán keresztül válik részesévé az egyszerű történet lipótvárosi, parasztos, kényeskedő, stb. bemutatásának. A darab végén felébred, s megy tovább az élet. A mű mondanivalója tulajdonképpen arról szól, hogy az egyszerű dolgokba mennyi mindent bele lehet magyarázni, s a bonyolult és összetett dolgok mennyire leegyszerűsíthetőek. Nem a saját történelmünket éljük, hanem másokéit, szerepeket veszünk fel és adunk másokra.

A könnyed, humoros darabot Kozma Mariann és Csíkos Diána rendezte. Kozma Mariann elmondta, hogy azért esett erre a darabra a választás, mert ebben minden szereplő egyenlően tud bemutatkozni, rengeteg benne a játéklehetőség, sok az improvizáció. A bemutatkozó amatőr színészeknek remek alkalom kínálkozott megmutatni, mi rejtezik bennük. Az előadás során minimális kelléket és jelmezt használtak, melyek csupán a stílus és a helyzetkomikum alátámasztására szolgáltak. A társulat – avagy Kársulat – továbbra is modern szemléletű darabokat kíván bemutatni, de tervben van a Stílusgyakorlatok ismételt bemutatása, akár kibővítése is.

A BFMK Színkört hirdetés alapján szervezte meg Benkő Brigitta. Két héten át zajlottak a meghallgatások, mire kiválasztásra került a társulatot alkotó 18 fő. A csoportba beleolvadtak az általános iskolás és a nyugdíjas színjátszó körbe jelentkezők is, három nemzedék játszik együtt. Az Öröm és bánat címet viselő balladaest megrendezésével egy régi álma valósult meg Benkő Brigittának, aki nemcsak vezetője a társulatnak, hanem a debütáló darab rendezője is. A darab választására – elmondása alapján – azért került sor, mert jól dramatizálhatóak a balladák, a modern keretjátékban a kisiskolás lányok szabadon improvizálhattak. A BFMK társulat egy olyan színkör, amely csapatként működik. Nincs egyszemélyes rendező, mindenki hozzáteheti elképzelését a készülő darabhoz. A szomorú történeteket is bemutató balladát a későbbiekben is szeretnék bemutatni, akár didaktikai céllal diákoknak. A jövőben azonban vidámabb hangulatú produkciókat terveznek, mivel szeret nevettetni a társulat.

Képiró Ágnes

Fotók: Fekete Irén