A szerzői jogi törvény többféle kreatív alkotói tevékenységet véd, klasszikusan azokat az alkotásokat, műveket védi, amelyeket zeneszerzők, szobrászok, írók, festők készítenek – tudtuk meg dr. Mezei Pétertől, a ki hozzátette: ezekkel párhuzamosan a törvény véd olyan teljesítményeket is, amelyek nem a szellemi alkotásukból folyó érdek miatt, hanem ezeknek a műveknek a nyilvánossághoz juttatása, tényleges elkészítése kapcsán válik relevánssá.

Vendégünk elmondta: akkor sértjük meg a szerzői jogokat, ha valaki más művét, úgynevezett teljesítményeket, engedély és díjfizetés nélkül használja fel, általában olyan esetben, ha ezt nyilvánosság felé közvetítve vagy nyilvánosság előtt teszi, ez nem tartozik a szabad felhasználási esetek közé és a célja a haszonszerzés.

Az Internet korát éljük, amikor a zenékhez, filmekhez pár kattintással hozzá lehet jutni. Dr. Mezei Péter műsorunkban elmondta, hogy Magyarországon, amíg saját részre történik a letöltés, addig nem követünk el jogsértést. Azonban ha ezt a letöltött tartalmat már visszatöltjük az Internetre, vagy tovább terjesztjük már meg is sértettük a szerzői jogokat.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zenei és irodalmi szerzői jogok közös jogkezelő szervezete. Munkatársai rendszeresen tartanak ellenőrzéseket. Fontos kiemelni, hogy az Artisjus elsősorban szerződéseket szeretne kötni – mondta el dr. Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója, aki hozzátette: ahol nem jogszerű felhasználást tapasztal, ott felszólítja az illetékest a jogdíj kifizetésére, ha ez elmarad kezdeményezhet bírósági eljárást.

Műsorunkban kitértünk az üzletekben kihangosított rádióadások kérdésére is. Tehetjük fel a kérdést, ha a rádió már egyszer kifizette a jogdíjakat, akkor miért kell az üzletnek is. Dr. Mezei Péter elmagyarázta: a kihangosított rádióadás, vagy zene a boltok hangulatát is javítja, így több vásárló is látogat el, ezzel már nő a hasznunk. Majd hozzátette, a zenét illetve a rádióadást új hallgatókhoz juttatja el, így már kell fizetniük a szerzői jogok után.

Nagy Ágnes