A polgármesteri beszámolóban Martonosi György elmondta, hogy az elmúlt időszakban több átalakuló tájékoztatón vett részt, Szegeden és Budapesten is. A témák a járási hivatalok létrejöttéről, az iskolák állami fenntartásba vételéről és az önkormányzatok jövőbeni feladatairól szóltak, míg a fővárosban ezek a témák kiegészültek a közfoglalkoztatással.

Továbbá fontos napként említette a polgármester október 19-t, ugyanis ezen a napon Sándorfalván írták alá nyolc településsel közösen a járási hivatalokkal kapcsolatos megállapodást a kormányhivatallal. Makó térségéből Maroslele volt az első település, aki aláírta a megállapodást – derült ki a testületi ülésen.

A második napirendi pontban a közművelődés 2012. évi munkáját, valamint a jövő évi terveket fogadták el. Itt megköszönték a városvezetők Láda Sándor, helyi lakosnak, aki a felajánlotta az idei fenyőfát a településnek, melyet a hivatal előtt állítanak majd fel.

Az Önkormányzat 2012. évi költségvetésének háromnegyed éves teljesítéséről szóló napirendi pontban Martonosi György elmondta: a számokból látszik a forráshiányok ledolgozása. Bíznak abban, hogy a beadott ÖNHIKI-s pályázataik pozitív elbírálásban részesülnek majd.

A 2013-as költségvetési koncepciót mindig november végéig kell elfogadni – mondta a testületi ülésen a polgármester, aki hozzátette: most nehezebb helyzetben vagyunk, mint az elmúlt években, hiszen több változás is lesz január elsejétől az Önkormányzatok életében, így nagyon nehéz tervezni. Nehéz volt koncepciót alkotni, de ha a források is biztosítottak lesznek, akkor ez a koncepció megfelel majd az elvárásoknak.

Az előterjesztések között szerepelt még az igazgatási szünet elrendelése, melyet igénybe vesznek Maroslelén, így aztán Karácsonytól az újév első napjáig nem fűtik az Önkormányzatot, ami egy kis megtakarítással jár a településnek.

Antal Sándor