A mai ipari, élelmiszeripari termelés a fogyasztói társadalom fenntartásán, fejlesztésén alapul, ami figyelembe véve a Föld véges készleteit, azt kell látnunk, hogy ez hosszú távon nem fenntartható – mondta. Hozzátette: ezt már fiatal közgazdászok is kezdik belátni, mivel ez a kamatos kamatra is igaz. Azt mondják, ha Júdás annak idején az árulásáért kapott ezüstöt bankba rakta volna, ma már 5 földgolyónyi pénze lenne – hozta a példát.

Nagyon sok munkahely teremthető azzal, ha nem gépeket és vegyszereket alkalmazunk, hanem embereket, és azzal már megkímélhetnénk a földjeinket és a vízkészletünket is. Ehhez persze nem egy-két ember szemléletbeli változása kell, de valahol el lehet kezdeni, és érdemes is, mert érdekes módon az ökotudatos élet egyben pénztárcakímélő is.

Már azzal, hogy a zöldséget megtermeljük saját kertünkben, és olyan magokat használunk, amelyek az adott területen jó termést adnak vegyszermentesen, már sokat tettünk, ugyanakkor nem igaz, hogy a mai zöldségekben nincs benne a kellő vitaminmennyiség – hangsúlyozta.

Arra is rávilágított, hogy nem kell bedőlni a szuper mosószerek reklámjainak – persze jók, csak éppen a felkeléstől az elindulásig egy reggelen mintegy száz féle természetellenes vegyszerrel találkozunk, és terheljük vele szervezetünket és egyben pénztárcánkat.

Példaként hozta, hogy egy pamutpóló előállításához a pamut megtermelésén, feldolgozásán át összesen kétezer liter víz kerül felhasználásra. Egy csésze kávéhoz 140 liter kell, egy liter tejhez pedig az iparias állattartás közepette 200 liter.

Tehát nem drága étrend-kiegészítőkre, intelligens mosószerekre és mérgező tisztítószerekre van szükség, hanem tudatos vásárlásra, gazdálkodásra és felhasználásra – erre adnak tanácsot az öko-kör tagjai egymásnak. Nem tévedés: valóban egymásnak adják az információt, mert úgy működnek ezek a körök, hogy vannak már alapinformációk alternatív megoldásokra, ezek közül mindenki felvállal és kipróbál egyet-egyet, és a következő találkozón megosztja tapasztalatait a többi emberrel.

Tudatos Vásárlók Egyesülete hozta Magyarországra azt az angliai kezdeményezést, amit már több millió ember kipróbált, és folytat. Ezeket az elveket, információkat adják most közre ezekben a körökben, ami már jó ideje működik Kisteleken, Bakson nemrégiben elindult, és most Pusztaszeren van alakulóban egy ilyen öko-kör – mondta el Szél Szilvia.

A beszélgetés egy Amerika felfedezése előttről származó Navaho közmondással zárult: „A földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”.

Molnár Attila