A múlt héten a Rádió 7 és a promenad.hu is tájékoztatott arról, hogy öt esetben szabott ki élelmiszer-ellenőrzési bírságot a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága a makói városi piacon, amiért több áru származási országának megjelölése hiányzott, vagy szabálytalan volt; például magyar termékként árultak citromot és narancsot is.

Több szabály is vonatkozik egy őstermelőre és egy zöldség-gyümölcs árusra – fogalmazott dr. Hódi László. Ezek közé tartozik, hogy őstermelői igazolvánnyal, permetezési naplóval rendelkezzen, amelynek tartalmaznia kell, hogy milyen permetszert használt a növényekre, Magyarországon beszerezhető és engedélyezett növényvédővel dolgozott-e, valamint kivárta-e a permetezéstől számított meghatározott időt a betakarításig.

Egy árus csak abban az esetben értékesítheti más személy zöldség-gyümölcs termékeit, ha az illető a családjába tartozik és  családi őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek – folytatta a szabályokat dr. Hódi László. Ellenkező esetben a Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának ellenőrei bírságot szabnak ki, ami minimum 15 ezer forint, de ez az érték attól is függ, hogy milyen termékről van szó, mert a fizetendő összeget a termék ára is befolyásolja.

Multinacionális élelmiszerláncokban és élelmiszerboltokban is ellenőrzik az árult termékek nyomon követhetőségét. Minden zöldségnél és gyümölcsnél meg kell jelölni a származási országot, valamint kötelező minőségi szempontból az osztályba sorolás. Emellett néhány alapvető általános feltételt is biztosítani kell: például csak tiszta és egészséges termékeket lehet értékesíteni.

A műsorban elhangzott egy-két extrém eset is. Például az ellenőrök az egyik piacon tavasszal „magyar” karfiollal találkoztak, majd később a „termelőnél” tartott helyszíni ellenőrzésnél világossá vált, hogy az árus még el se vetette a vetőmagokat. A műsorból kiderült az is, hogy hazánkban milliárdos tételű bírság kiszabására is került már sor.

Nem az a cél, hogy minél több bírságot szabjunk ki az ellenőrzések során, hanem az, hogy a fogyasztók asztalára biztonságos és egészséges élelmiszer kerüljön – fejtette ki dr. Hódi László, aki elmondta, hogy a megyében 8-10 fővel dolgoznak e cél érdekében.

Akár őstermelői igazolvány kiváltásáért, akár bárminemű észrevétellel kapcsolatban a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósághoz lehet fordulni személyesen Hódmezővásárhelyen, a Rárósi út 110. szám alatt, vagy telefonon a 62/535-740-es számon.

A Napraforgó kellemes színfoltja volt, hogy a műsor ideje alatt  a vásárhelyi Eötvös József Székhelyintézményből érkeztek diákok szerkesztőségünkbe. Az egyikük, Nagy Nikoletta, Égető Gyula “társ-műsorvezetőjévé” avanzsált. Bővebben:

http://promenad.hu/cikk/nalunk-logtak-a-diakok-121390

Megyeri József