Térítésmentes az oltóanyag a betegség szempontjából rizikófaktornak számító emberek esetében, így az idősek, a várandósok, vagy várandósságra készülők, a krónikus betegek, a hat hónaposnál idősebb gyermekek és a nagy közösségekben dolgozók részére.

A rizikócsoportba tartozóknak mindenképpen ajánlott az oltás, hiszen az influenza egy súlyos szövődményekkel járó megbetegedés, melyet egy vírus okoz. A legjobb védekezés ellene a védőoltás, és emellett nem árt az immunrendszert is erősíteni – mondta a tisztifőorvos.

Az oltás után két hét alatt alakul ki a védettség, és nagyjából egy évig ad védettséget. Influenza aktivitás jelenleg sem országosan, sem a kistérségben nincs, így ez a legalkalmasabb időpont az oltás felvételére. Mire a járvány beindul január közepe-vége táján, addigra már megvan a védettség.

Akik nem jogosultak térítésmentes oltásra, azok számára a háziorvos írhatja fel, ezután a patikákban 1500-3400 forintért szerezhető be. A kistérségben a háziorvosi rendelőkben lehet felvenni a védőoltásokat – zárta dr. Gilyán Judit.

 

Kovács Péter