Mindenkinek magának kell meghoznia a felelősségteljes döntést, hogy félretesz egy kicsit, arra az esetre, ha a jövőben valami baj érné – mondta Varró Katalin, a Generali-Providencia Biztosító kirendeltségvezetője. Köthetünk összegbiztosítást, amely testre szabott például egészségi állapot, rettegett vagy családban meglévő betegség alapján, de köthetünk csoportos biztosítást is, amelynél a biztosító állít össze portfoliót, amelyből az ügyfél választ. Utóbbi esetben is lehetőség van „finomhangolásra”, tehát lehet bizonyos elemeket beemelni a csomagba.

A műsorban elhangzott, hogy a biztosításnál nemek szerinti megkülönböztetés már nincs, viszont az életkor és foglalkozás szerinti különbségtétel megmaradt, illetve a dohányzás emeli a fizetendő díjat (ha viszont az ügyfél leszokik, ez a plusz költség megspórolható).

A Szimba Tanulóbiztosítás érdekessége, hogy szeptember 1-jétől augusztus 31-ig szól, tehát a vakáció alatt történt balesetekre is kiterjed. Ez a biztosítás 3 éves kortól 24 éves korig köthető, azonban egy feltétele van, a nevelési illetve oktatási intézményeknek támogatniuk kell, vagyis az óvoda vagy iskola szerződik a biztosítóval.

Varró Katalin az életbiztosítás mellé a megtakarításokat is ajánlotta, amelyek bizonyos időtartamra vagy élethosszig szólnak, és a különböző élethelyzetekre való felkészülést segítik (pl. lakásvásárlás, felsőfokú tanulmány stb.). Előnye, hogy a pénzből lehet kivenni, úgy, hogy nem szűnik meg a biztosítás, és mint a többi biztosításnál, itt is megadhatók kockázati tényezők.

Nagy Ágnes műsorvezető rákérdezett a szerződéskötést megelőző egészségügyi vizsgálatra is. Varró Katalin elmondta, ez összegfüggő; kisebb összegnél elég egy egyszerűsített nyilatkozat, magasabb összegnél már több kérdésből álló nyilatkozatot kell kitölteni, nagy összegnél viszont szükséges az orvosi vizsgálat, amelynek költségeit azonban a Generali-Providencia állja.

A megelőzést segíti a szolgáltatás-finanszírozás, ami elfoglalt embereknek is ajánlható, akik igénylik a szűrővizsgálatot, csak éppen kevés az idejük. Ilyen módon a legrövidebb idő alatt megoldható például a vérvétel, az EKG vagy a fogászati szűrés.

A műsor vendége beszélt a Pajzs kollektív személyi biztosításról is, amely 2 főtől vehető igénybe, így a legkisebb munkahelyeknek is ajánlható. A cégek által köthető biztosításon belül különböző csoportokat lehet létrehozni (pl. beosztás, munkakör szerint), és lehet választani a 8 órás és a 24 órás védelem közül. Utóbbi ugyan többe kerül, de otthonra is kiterjed.

Varró Katalin irodája december 10-étől visszaköltözik régi helyére, a Bercsényi utca 33/A szám alá, addig Hódmezővásárhelyen, a Kálvin tér 1. szám alatt (bejárat a Bercsényi utca felől) érhető el. Telefonon is lehet érdeklődni a 62/646-319 és a 30/558-19-66 telefonszámokon.

Kokovai Péter