Immár hetedik alkalommal szervezi meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium a „Nyílt labor” elnevezésű rendezvényt, amelyre minden évben nagyobb az érdeklődés, idén körülbelül negyvenen jöttek el – mondta el Fehérné Kis Gabriella biológia-kémia tanár. A délutáni program elsősorban 8. osztályos iskolásoknak szólt; Szentesről, Szegedről, Orosházáról és Békéscsabáról is érkeztek tanulók.

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy biológiai és egy kémiai labor életébe, hogy milyen kísérleteket is végzünk – folytatta Fehérné Kis Gabriella. A „Nyílt labor” program első felében a diákok a kémiai laborban önállóan és diáksegítők felügyeletével végezhettek kísérleteket; ezek közé tartozik a durranógáz-reakció, az oxigéngáz, valamint a „fekete kígyó” előállítása; melyhez nem kell más, csak porcukor, etil-alkohol és szódabikarbóna. A nap további részében pedig a tanárok tartottak olyan kísérlet-bemutatókat, melyben vas-kénpor, alumínium-jód reakcióval, és ionok lángfestésével is elkápráztatták a tanulókat.

A biológiai laborban a sejtek színét, összetételét és elváltozásait is tanulmányozhatták mikroszkóp segítségével, valamint a csíkos mókus életével is megismerkedhettek a gyerekek, akik szemmel láthatóan élvezték a kémia és biológia szépségével való ismerkedést.

Megyeri József