A tél közeledtével a hőszigetelés kérdése egyre sürgetőbb. Kell e félni attól, hogy kiszökik a meleg, ha könnyűszerkezetes házat építünk. Profi házak rovatunkban Hársasi Tibor elmondta, hogy a hanyag munka katasztrófát tud okozni, hiszen minden házat meg lehet építeni jó és rosszul is. Ha jól van megépítve egy könnyűszerkezetes épület jelentősen jobb a hőszigetelése, mint egy téglaháznak. Ez azért van, mert a könnyűszerkezetes házaknál sokkal több szigetelőanyagot használnak – magyarázta el Hársasi Tibor.

Ami rosszabb, az a hőtartása, hiszen a téglaépítésű házaknál a nagy anyagmennyiség (tégla) felmelegszik, és lassabban, egyenletesen adja le a hőt – tudtuk meg vendégünktől, aki hozzátette a könnyűszerkezetes házaknál a levegőt melegítjük fel. Előnye, hogy gyors és viszonylag kevés energiát kell felhasználnunk. Hátránya azonban egy ablaknyitásnál érezhető, hiszen hamar elszáll komfortérzetünk.

Hogy milyen fűtési rendszer kerüljön a házba, azt a megrendelő dönti el – szögezte le Hársasi Tibor, aki kiemelte a padlófűtést, ami kifejezetten jó a könnyűszerkezetes házaknál. Egyre nagyobb divat az elektromos fűtési rendszerek is, amelyek praktikusak ezeknél az épületeknél is.

Ha bővebb információra lenne szüksége, akkor keresse Hársasi Tibort! A KÖHE székhelye Hódmezővásárhelyen van a Fári u. 28. szám alatt. Telefonon a 62/240-265-es számon, míg interneten, a www.kohe.hu oldalon lehet tájékozódni.

Nagy Ágnes