„Több, mint egy tárlat” – fogalmazott a november 15-i kiállításmegnyitón Blazovich Péter, az Emlékpont igazgatója, aki szerint a kiállítás tökéletesen megfelel a XXI. századi korszellem elvárásának, hogy a látogató ne csak passzív befogadó legyen. Szenti Tibor író, néprajzkutató megnyitó beszédében elárulta, bár korábban abban a hitben élt, hogy jól ismeri Hódmezővásárhelyt, a képek közül jó néhány neki is feladta a leckét.

– Mivel rájöttem, az emberek szeretnek rejtvényt fejteni, egy képrejtvényt állítottam össze – mondta hírportálunknak Dömötör Mihály, aki 53 vásárhelyi épületrészletet illetve szobrot fotózott le teleobjektívvel. A játékos kedvű kiállításlátogatóknak a feladatlapon a közismert épületeknél a sorszámhoz kell beírni a megfejtést, a kevésbé közismert részleteknél pedig a megnevezés mellé kell a sorszámot megtalálni. Ugyanis a fotóművész úgy véli, ha a rejtvény túl nehéz, nem szeretnek részt venni benne az emberek, ha viszont túl könnyű, akkor nincs benne kihívás, ezért a kettő között kellett megtalálni a középutat.

Az ötletet az adta, hogy készül a Vásárhely műemlékei című könyv második, fotókkal gazdagon illusztrált kiadása, és úgy gondolta, ebből lehetne egy játékot csinálni. Emellett Dömötör Mihály nagy tisztelője Lucien Hervé, a világhírűvé vált vásárhelyi származású épületfotográfus munkásságának, a kiállítás mottója is tőle származik: „A legtöbb, amit remélhetek, hogy egy apró részlet megragadásával sikerül megláttatnom az egészet.”

A megnyitón megjelentek közül sokan „vették a lapot”, általában többekkel társulva járták végig 1-től 53-ig a tablókat, majd vissza-visszatértek a korábban passzolt képekhez, hátha időközben beugrik a megfejtés.

A Fényképrejtvény – hol van ez? című kiállítás január 13-ig tekinthető meg.

Kokovai Péter